La Direcció General de Trànsit (DGT) té multitud de normes i regulacions per millorar la seguretat a les carreteres. Entre les més conegudes hi ha aquelles que tenen relació amb les limitacions de velocitat, les distraccions al volant, les restriccions d'aparcament o les mesures de protecció. D'altres, en canvi, són més desconegudes i no estan tan arrelades a l'imaginari de la gent. Entre aquestes hi ha la de la parada injustificada, una infracció que pot posar en perill el conductor i la resta d'usuaris de la via, similar al fet de circular a una velocitat anormalment baixa. 

Cometre aquesta infracció es considera de caràcter greu i, com a tal, té una sanció molt elevada. Concretament, la retirada de quatre punts del carnet i una multa de 200 euros. Aquesta sanció es produirà en cas d'aturar-se per un motiu desconegut i injustificat, com podria ser mirar el telèfon mòbil o el GPS. El que s'ha de fer en aquests casos és aturar-se en algun lloc segur i habilitat per a tal funció sense posar en risc a ningú. En cas d'emergència o situació límit sí que es podrà aturar el vehicle, tot i que s'ha d'intentar molestar el mínim possible i buscar un espai relativament segur per no provocar un accident. A Sabadell, per exemple, un motorista va morir a principis d'octubre en xocar contra un cotxe aturat al voral per una avaria.

La DGT podrà retirar el carnet en casos d'infraccions greus

La parada injustificada, per la seva perillositat, és considerada com una falta greu, una per les quals la DGT pot retirar el carnet als conductors de manera immediata. I és que, a petició de la Unió Europa, l'organisme s'ha volgut posar molt més estricte amb aquestes situacions. La causa és que un 40% dels conductors que són multats després no paguen les sancions i acaben sortint indemnes de les seves infraccions a la carretera.