L'Empordà sempre ha estat, per la seva proximitat a la frontera administrativa francesa o els seus corriols, un lloc propici per al contraban o altres tasques dels delinqüents. En aquest tipus de pràctiques il·legals, d'alguna manera, s'inclouen diverses competències policials, algunes d'exercides pels Mossos d'Esquadra, com la seguretat ciutadana, altres per la Policia Nacional, com estrangeria, o per Policia Local, en el cas d'ordenances municipals, per exemple. Els operatius conjunts a la zona són habituals, per agilitar els processos en els quals intercepten infractors, criminals o lladres. Què passa si la persona que enxampen té una ordre de crida i cerca internacional o d'expulsió? I si la busca un altre cos policial? Com influeix la tramuntana i dificulten l'actuació els municipis disseminats empordanesos?

La triple actuació policial: així són els controls

Policia Nacional, Mossos d'Esquadra i Policia Local de Llançà munten habitualment, com ha pogut saber ElCaso.cat, operatius conjunts al municipi, tant per carretera com a l'estació de tren. Aquest tipus d'actuacions serveix per enxampar tant delinqüents que intenten travessar a Europa i fugir de la justícia, com per a aquells que volen accedir, tot i que la primera parada on seran interceptats, en un principi, serà Portbou. El primer filtre, en entrar en un tren de Rodalies després d'avisar el maquinista que els agents volien realitzar una inspecció, són els vigilants de seguretat de Renfe, que són els primers a avisar si observen algú o algun comportament sospitós.

 

Accedim al tren. Tots els cossos policials fan una recerca exhaustiva de possibles delinqüents, o persones que atemptin contra la seguretat dels viatgers, però sempre intentant focalitzar-lo en les seves competències. El que no vol dir que Policia Nacional o Policia Local de Llançà no puguin realitzar detencions en el que respecta a la seguretat ciutadana, sinó que després passaria la seva custòdia a Mossos d'Esquadra. També podria produir-se que Mossos arrestés un estranger reclamat per la justícia i, en aquest cas, seria posat a disposició de la Policia Nacional perquè li obrís, en cas de ser necessari, el corresponent expedient d'expulsió.

Actuació policial Llançà estació
Actuació policial a l'estació de tren de Llançà / CM

Les competències i la necessària cooperació policial

Centrats en l'estrangeria, tot i que aquests dispositius també es duen a terme en virtut del Pla Daga per reduir les armes blanques a la via pública, l'Empordà és un paradís de masies disseminades i platges de sorra gruixuda i fina que milers de persones creuen per arribar a França o accedir a l'Estat espanyol, no només per fer turisme. Aquesta afluència, i la peculiaritat del terreny i la seva població, és la que provoca que la col·laboració policial sigui, no només un avantatge, sinó una necessitat. Tant és així que en els controls de carretera conjunts es revisa fil per randa tots i cada un dels delictes o infraccions imputables. Un detall que seria impossible, o extremadament lent, de no fer-se d'aquesta manera, com es pot observar en el vídeo anterior.

CNP control llançà
Un agent de la Policia Nacional en un control de carretera conjunt amb Mossos d'Esquadra i Policia Local de Llançà, a Llançà (Alt Empordà) / CM

Segons han explicat fonts de la policia catalana a ElCaso.cat, la cooperació entre cossos és fluida a tota l'àrea de Girona. És per això que es poden observar operatius conjunts de seguretat ciutadana amb Policies Locals, Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d'Esquadra. Les mateixes veus asseguren que aquests dispositius faciliten molt les tasques policials, precisament pel repartiment competencial que té cada cos policial a la zona. Malgrat això, altres veus asseguren a aquest mitjà que l'ajuda va més enllà, especialment en zones on hi ha un destacament més gran d'agents d'un cos o un altre. Primer s'actua a favor de la seguretat i després cadascú es fa càrrec del cas en virtut de les seves competències. Una cosa necessària per a la qual, dècades enrere, va ser la gran ruta dels contrabandistes del sud d'Europa i que ara ha quedat entre el turisme i els decreixents pobles històrics escampats pel nord de Catalunya.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!