Important operació policial des de primera hora del matí en diversos punts de, sobretot, l’àrea metropolitana de Barcelona contra una organització criminal dedicada als robatoris amb força en domicilis i al blanqueig de capitals. Des de les sis del matí s’ha iniciat l’explotació d’una investigació que ha acabat amb 30 detinguts, tots de nacionalitat georgiana, i que ha liderat la unitat de domicilis de la Divisió d’Investigació Criminal Central dels Mossos d’Esquadra amb la col·laboració de la Policia Nacional, l'Europol i l'FBI

Cas Shodka contra lladres de pisos i el blanqueig de capitals

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, s'han realitzat, només a Catalunya, un total de 30 entrades i escorcolls en cases i també en despatxos i oficines comercials de persones que estan involucrades en aquesta xarxa de la màfia georgiana que es dedica als robatoris amb força —entrades silencioses, sense violència i sense persones a l’interior, en la majoria dels casos— i també al blanqueig, amb diferents empreses pantalla i empreses que oferien serveis com transport i missatgeria entre l’Estat espanyol i Geòrgia

 

El cas s’ha batejat com a Shodka —un nom rus que vol dir reunió informal entre amics, amb consum de vodka, i que usen com argot, per les seves trobades els membres de les màfies de l’Est— i està sota secret de sumari. El nombre de detinguts a Catalunya ha estat d'una trentena, tot i que no ha transcendit el nombre total dels objectius marcats pels investigadors d’aquesta operació policial que ha de servir per desmuntar l’organització que està darrere de molts dels assalts i robatoris en pisos els darrers mesos en diversos punts del país. 

Objectiu: els líders de la màfia georgiana a Catalunya

Quan es puguin conèixer més detalls de l’explotació del cas d’aquest dimarts es podrà saber si entre els arrestats la policia ha caçat algun dels coneguts com a ‘vor v zakone’, lladres de llei, els líders de les màfies georgianes —i armènies— i que són els que controlen i gestionen els compatriotes que s’encarreguen dels robatoris, i altres delictes, a casa nostra. Aquestes organitzacions mafioses, que ja han estat decapitades en altres ocasions en investigacions policials, actuen com una xarxa i fins i tot comparteixen una caixa comuna que abasteixen amb part dels robatoris i que també es fa servir per pagar imprevistos fruit de l’activitat delinqüencial; per pagar els advocats o subsidiar les famílies dels lladres arrestats. 

 

Aquesta caixa, en altres operacions de la policia catalana contra la màfia georgiana, amb detencions de prestigi, no s’ha arribat a trobar mai. En el cas Shodka els investigadors també han pogut arribar a tenir indicis que les persones que avui han estat detingudes blanquejaven els diners que aconseguien dels robatoris.

Entrades i escorcolls en diversos punts de Catalunya

Si bé la majoria d’entrades s’han fet a la zona de Barcelona, i sobretot, a la zona dels barris de Vilapicina i la Guineueta, a Nou Barris, on resideix part de la població d’aquesta nacionalitat, on també tenen establiments com bars, també s’han fet escorcolls i detinguts en altres municipis de l’àrea metropolitana de les regions metropolitana nord i sud i també, tot que en grau més baix, al Camp de Tarragona i a Girona. En el macrodispositiu que s’ha iniciat a primera hora d’aquest matí hi han participat desenes d’agents dels Mossos amb unitats d’intervenció com l’ARRO i la Brimo i també dels investigadors que han liderat, juntament amb la Policia Nacional, la investigació del cas Shodka. En total s'han desplegat uns 350 agents.