Els Mossos d’Esquadra han detingut un home com a presumpte autor de l’incendi que va matar quatre persones a Santa Coloma de Gramenet el passat mes de maig. Des d’un primer moment, els investigadors van tenir clar que es tractava d’un foc provocat, ja que es van trobar dos focus diferents. Les primeres declaracions dels veïns van apuntar cap a un ocupa problemàtic que també vivia a l’edifici com a principal sospitós, però que ha acabat no tenint res a veure. Aquesta primera hipòtesi equivocada ha fet que la investigació s’hagi dilatat més de sis mesos fins a trobar el veritable culpable, segons ha avançat El Periódico. Es tracta d'un home de nacionalitat marroquina que vivia d’ocupa en una associació de la mateixa localitat.

L’incendi provocat va deixar quatre morts

L’incendi mortal es va produir a dos quarts de cinc de la matinada del passat 4 de maig en un edifici situat al número 23 del carrer de Sant Joaquim de Santa Coloma de Gramenet. Es tracta d’un immoble amb sis habitatges. D’aquests, un estava tapiat, en un hi vivien legalment i els altres quatre havien estat ocupats. Quan els Bombers de la Generalitat hi van arribar es van trobar un foc que cremava la sala de comptadors de l’edifici, a la planta baixa, i la segona planta. Van trobar una persona morta al replà de la primera planta, una altra al replà de la segona i una tercera víctima al pis on s’hauria originat l’incendi. Al mateix habitatge es va trobar una dona en estat crític, que va ser traslladada a un hospital i va morir al cap d’un mes. Totes les víctimes mortals tenien entre 25 i 30 anys.

Des del primer moment es va sospitar que el foc era intencionat perquè s’havia originat en dos focus diferents. Les primeres declaracions dels veïns van apuntar com a sospitós un dels ocupes de l’edifici per ser problemàtic i haver protagonitzat diversos incidents. Sense anar més lluny, pocs dies abans de l’incendi, havia estat detingut per un delicte d’amenaces. Després de posar la música a tot volum, la Policia Local havia anat al domicili i havia amenaçat de matar el veí que els havia trucat i els mateixos agents. Al cap de poques hores va ser deixat en llibertat i els Mossos mai van poder acusar-lo de provocar l’incendi.

L’autor de l’incendi és un ocupa que va provocar dos incendis aquella nit a Santa Coloma

El veritable autor de l’incendi era una persona que ni tan sols vivia a l’edifici. Es tracta de la mateixa persona que la nit del 4 de maig havia provocat un altre incendi al bloc del número 42 del Passeig de Llorenç Serra, a pocs metres de l’incendi mortal. En aquella ocasió, va calar foc a un cotxet de bebè buit que hi havia a l’escala comunitària, però que un veí va detectar pel fum i va poder apagar ràpidament sense que anés a més. Unes càmeres de seguretat van captar el presumpte piròman caminant pel carrer. Els Mossos el van poder identificar i van comprovar que el seu telèfon mòbil estava a la zona en el moment dels fets.

La policia catalana el va detenir el passat 14 de desembre i en el registre al seu domicili van trobar una samarreta molt similar a la que apareixia a les imatges de les càmeres. L’home va passar a disposició judicial i va quedar en llibertat provisional, ja que les proves no eren prou contundents. Està acusat de quatre delictes d’homicidi i un altre d’incendi. El secret de sumari s’ha aixecat, tot i que la investigació dels Mossos d’Esquadra continua oberta. De moment, no ha transcendit perquè el detingut havia calat foc a l’edifici.

L’home estaria vivint d’ocupa en una associació del barri de les Oliveres de Santa Coloma de Gramenet, segons apunta Metrópoli Abierta. Els familiars de les víctimes han explicat a aquest mitjà que estan més tranquil·les per què ja s’ha trobat el culpable de l’incendi mortal, però no saben si tenia alguna relació amb l’edifici o els seus inquilins. Pel que sembla, l’home tindria problemes amb les drogues i símptomes d’esquizofrènia.