El cas d'Helena Jubany es complica un altre cop. L'ADN trobat al jersei de la noia morta l'any 2001 a Sabadell (Vallès Occidental) no coincideix amb el del segon investigat pel crim, Santi Laiglesia. Així ho ha determinat el laboratori científic de la Policia Nacional, que va ser la que va rebre l'encàrrec de comparar les dues mostres per ordre del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Sabadell. Aquesta és la segona vegada que les mostres d'ADN no coincideixen amb el sospitós. De fet, al novembre de l'any passat es va saber que els resultats de l'aleshores investigat, Xavi Jiménez, no concordaven amb les trobades a la roba que duia la jove quan va morir.

Però, Santi Laiglesia és el segon cop que dona negatiu en unes proves d'ADN del cas d'Helena Jubany. Atès que al març també va determinar-se que el principal sospitós, com a propietari de l'immoble on van passar els fets, no concordaven les mostres de les restes trobades en el mateix cos de la noia amb les seves. La jove bibliotecària va aparèixer morta el 2 de desembre del 2001 a Sabadell després de ser llançada al buit en un pati interior, despullada i amb diverses cremades al cos. Les investigacions policials i judicials han intentat trobar entre els presumptes autors dels fets qualsevol tipus de prova, però els resultats tant de Jiménez com de Laiglesia han fet trontollar part del relat més viable. Tanmateix, no han trobat relació entre investigat i víctima. 

Santi Laiglesia / Cedida
Santi Laiglesia / Cedida

Tot i quedar demostrat que no hi ha restes genètiques de Xavi Jiménez a la roba de la jove bibliotecària, sí que hi ha indicis que fan que es mantingui la causa oberta. El passat mes de gener es van obtenir resultats de les diligències pericials sobre els anònims que la jove havia rebut abans de morir, i l'anàlisi lingüístic refermaria que Jiménez hauria participat en l'elaboració dels redactats. "Hi ha indicis suficients de coincidència documental tant pel que fa al contingut com als trets lingüístics per considerar la seva participació en l'elaboració dels anònims", detallava el jutge en la interlocutòria. En qualsevol cas, el magistrat, un cop practicades totes les diligències acordades, ha donat trasllat a les parts per si consideren necessària la pràctica d'alguna diligència més.

Reobertura de la investigació i la relació d'Helena Jubany amb Santi Laiglesia

Però tornant al principal sospitós, Santi Laiglesia Pla, la reobertura de la investigació per l'assassinat d'Helena Jubany, va venir motivada per les proves d'ADN del qui era aleshores imputat, Xavi Jiménez. Tot i això, el ara investigat va estar al punt de mira des del principi de la Policia Nacional, que va ser la que es va fer càrrec de la investigació, que va apuntar-li a ell i a Muntsa Careta, una altra amiga de la jove. 

La relació amb Helena Jubany és força clara: eren coneguts seus tant Santi Laiglesia com la seva parella, Muntsa Careta. De fet, havien coincidit a la Unió Excursionista de Sabadell (UES), on tots militaven i havien fet diverses rutes plegats. El principal sospitós, que ara ha donat negatiu a les proves d'ADN de la roba de la noia, és advocat i criminòleg, i era una persona molt activa al municipi en el moment de la mort de la jove. Després del sobreseïment del cas de manera provisional va recuperar aquesta activitat. L'any 2016 va protagonitzar una guerra contra les discoteques de la Zona Hermètica de Sabadell que va fer l'Agrupació de Veïns de Gràcia de Sabadell. L'associació va unir-se a la petició de reobrir el cas Jubany però, sempre, preservant la presumpció d'innocència de Santi Laiglesia Pla.