Els Mossos d’Esquadra han detingut dos ciutadans hondurenys que estaven amagats a Barcelona i que estan acusats d’haver matat un jove el passat mes de febrer al seu país. Els fets van passar el 6 de febrer de matinada al poble de Santa Lucia del departament de Francisco Morazan, a tocar de Tegucigalpa. En aquell moment un home es va apropar a la víctima i va clavar-li una ganivetada al costat esquerre que li va produir la mort als pocs minuts. L’autor va poder escapar del lloc dels fets amb la col·laboració d’una segona persona. Els dos, després del crim, van marxar del país i van desaparèixer. La policia d’allà no sabia on eren i va ser la germana de la víctima que va poder localitzar-los a Barcelona.

La víctima, J.A.O. tenia 27 anys i va morir després de ser atacada al mig del carrer per dues persones, que, segons les primeres informacions recollides en el moment dels fets, l'havien assaltat per robar-lo. El jove tornava de festa quan el van assaltar, va morir a l'acte.

 

Quan la germana va saber que com a mínim un d’ells, qui ella creia que era l’autor material dels fets s’amagava a l’Hospitalet de Llobregat, va informar-ne als Mossos d’Esquadra a través de Facebook. Els agents que s’encarreguen de les xarxes socials del cos van rebre el missatge de la germana des de l’altre cantó de l’Atlàntic i després de fer comprovacions per saber si el relat era veritat, van iniciar una investigació per intentar localitzar els dos homes. De manera paral·lela, juntament amb la Interpol, van posar-se en contacte amb les autoritats d’Hondures per tal de confirmar els fets i també saber si la policia d’allà havia avançat en la investigació. 

Reactivada la investigació gràcies als Mossos d'Esquadra

Tot i que estava aturada, la investigació es va reactivar amb la informació recollida pels Mossos d’Esquadra, i des d’Hondures sí que es va fer la petició de detenció i entrega internacional dels dos homes, els dos ciutadans d’Hondures de 22 i 29 anys. Després de mesos dels fets, i de l’avís per part de la germana de la víctima, es va rebre l’ordre de detenció internacional i els Mossos van explotar la investigació. Tot i que la comunitat sud-americana que viu a la zona de l’Hospitalet de Llobregat és molt gran, els Mossos els van poder identificar, localitzar i seguir.

Sabien per on es movien i quina vida portaven. Va ser el passat 1 de novembre que agents de la comissaria de l’Hospitalet van identificar i detenir al barri de Pubilla Cases l’autor material dels fets. L’endemà, en un altre dispositiu, el segon investigat i col·laborador en l’homicidi va ser detingut pels investigadors quan retornava a casa seva a Barcelona.

Els dos arrestats van passar a disposició judicial els dies 2 i 3 de novembre respectivament i el presumpte autor material de l’homicidi va ingressar a presó provisional a l’espera de fer-se efectiva l’ordre d’extradició. El segon detingut va quedar en llibertat a l'espera de ser citat pel jutge que portarà la seva extradició cap a Hondures.