Només un dels cinc crims que s'han registrat les darreres hores a Catalunya té un component psiquiàtric: una persona amb complicacions patològiques de salut mental va atacar, dissabte al vespre, a Vilanova del Camí, el seu veí, un home de 53 anys, que li havia demanat que baixés la música. Els altres quatre crims, tot i que tenen orígens diversos, sí que tenen un nexe comú, segons diversos analistes policials consultats per ElCaso.cat, que coincideixen que no es tracta de fets aïllats. Hi ha un nexe comú entre quatre dels crims d'aquestes últimes hores i també els, com a mínim, dos d'inici de gener, a Barcelona i a Sant Joan les Fonts.
La versió oficial difosa aquest matí pels Mossos d'Esquadra, per boca del director general, Josep Lluís Trapero, en diversos mitjans de comunicació, com RAC1 i Catalunya Ràdio, assegurava que els casos que s'han conegut les darreres hores, a Barcelona, Santa Perpètua de Mogoda, Vilanova del Camí i Badalona (dos), són casos aïllats, que no tenen vinculació entre si, que no tenen relació amb el crim organitzat i que, fins i tot, es tracta de "discussions mal resoltes" per voler-hi treure ferro i intentar tranquil·litzar la població arran d'aquesta esgarrifosa onada que ha deixat, en poques hores, cinc persones mortes a Catalunya.
El nexe comú dels cinc crims de Catalunya
Tot i això, els analistes policials contradiuen l'anàlisi del cap polític dels Mossos d'Esquadra i asseguren que sí que hi ha un nexe comú entre, com a mínim, quatre casos. Les armes blanques, l'ambient delictiu i també la presència de persones de nacionalitat estrangera. A Barcelona, el primer d'aquest reguitzell de casos, va ser un enfrontament en un narcopis del carrer de la Reina Amàlia, a Ciutat Vella, que va deixar una persona morta i un home, de nacionalitat estrangera, detingut. A Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès, un home va matar d'una ganivetada un jove de 24 anys, de nacionalitat gambiana, després d'haver-se enfrontat per un patinet i el robatori de 100 euros.
A Vilanova del Camí va morir un home de 53 anys ferit d'arma blanca al replà de casa seva, atacat pel veí, que va patir un brot psicòtic. A Badalona, aquest diumenge, quan faltaven pocs minuts per a la mitjanit, un home pakistanès de 36 anys va ser assassinat d'un cop de destral al cap a casa seva. I el darrer cas, aquest dilluns al vespre, també a Badalona, on un home de 49 anys, de nacionalitat espanyola, ha estat trobat mort lligat i agredit en uns baixos on malvivia juntament amb el suposat autor de l'agressió mortal.
En tots els casos s'ha fet ús d'armes blanques i en quatre dels cinc casos, a l'espera de fer-se totes les detencions, però segons fonts de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos, els autors són de nacionalitat estrangera. Només en el cas de l'Anoia, agressor i víctima són de nacionalitat espanyola. El segon crim de Badalona, si bé la víctima sí que és de nacionalitat espanyola, l'agressor, suposadament, és de nacionalitat uruguaiana. El nexe comú, evident. Les conclusions, complicades de fer en calent.
Marginalitat i delinqüència
El que també destaquen els investigadors consultats per ElCaso.cat és que existeix un altre vincle entre, com a mínim, els altres casos dels crims dels darrers dies: la delinqüència de baixa intensitat treu el cap en tots els crims. La droga en el crim del narcopis de Barcelona i de l'home pakistanès de Badalona, un robatori en el cas de Santa Perpètua, i l'infrahabitatge i la multireincidència en el cas del segon crim en menys de 24 hores a Badalona. Aquests tres nexes comuns demostren que els casos de Catalunya, les darreres hores, no són fets aïllats, més enllà dels missatges dels caps polítics i policials dels Mossos d'Esquadra.
La falta de respecte absolut a les institucions que haurien de preservar l'ordre establert, com la policia, els jutges i la justícia i, fins i tot, la presó, fa que la delinqüència més violenta no tingui cap por a fer mal, i fins i tot, matar una altra persona. Persones que han aconseguit organitzar una comunitat, contra comunitat, que viu d'esquena a les normes i institucions establertes no només a Catalunya, sinó a l'Estat i a Occident.
Vuit crims des de l'1 de gener de 2025
A més dels cinc crims d'aquestes últimes hores, des de l'1 de gener de 2025 s'han registrat vuit morts violentes a Catalunya. Dues d'elles, amb component psiquiàtric clar: un home que va matar el seu germà a Cervelló, al Baix Llobregat, i l'esmentat de Vilanova del Camí. De tots els crims, el que sí que és cert és que se n'han resolt cinc i s'han fet detencions en sis casos (el de Santa Perpètua, tot i que hi ha un detingut, s'espera fer-ne més i els investigadors encara no el donen per resolt). Aquesta onada arriba després del tiroteig dels 150 trets a la Mina, del passat 7 de gener, del qual encara no consten detinguts, i de l'emboscada als Mossos en l'intent d'ocupació d'un pis, que mantenen també un patró seguint aquesta anàlisi de marginalitat i falta de respecte a l'autoritat. L'any 2024 van ser assassinades, a Catalunya, segons dades recollides per ElCaso.cat, 66 persones.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!