En el moment de conduir, són moltes les coses que hem de tenir en compte perquè la nostra conducció sigui correcta i així evitar multes econòmiques o altres sancions, com la retirada del carnet de conduir. La Direcció General de Tràfic (DGT) és implacable i avisa que pot sancionar els conductors amb multes de fins a 6.000 euros per coses que poc han de veure amb la seguretat viària.

Són moltes les raons que poden motivar una multa: excés o falta de velocitat, circular sota els efectes de substàncies com l'alcohol o les drogues o saltar-se els semàfors, entre moltes. No obstant això, existeixen altres motius menys relacionats amb el nostre comportament a la carretera que mereixen ser tinguts en compte per no emportar-nos un ensurt.

L'estat dels elements del cotxe és clau per evitar les multes

Tal com ha avisat la mateixa DGT en el seu compte de Twitter, el mal estat dels elements bàsics del nostre cotxe pot suposar-nos una generosa multa. El fet de circular sense haver superat la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) pot suposar-nos 200 euros de multa, així com circular sense la matrícula o sense que aquesta sigui visible.

En el cas de circular amb una matrícula l'estat del qual sigui deplorable, tant com perquè els agents de seguretat no puguin llegir-la ni utilitzar-la per identificar el vehicle, pot suposar una multa d'un màxim de 6.000, sent aquesta la més gran per aquest tipus d'infraccions. Circular amb un inhibidor de radars, per exemple, també està castigat amb la mateixa quantitat.

Les autoritats poden multar-te si circules pel carril incorrecte

El bon estat dels elements del cotxe, així com el bon estat del mateix conductor, són clau per evitar sancions econòmiques. No obstant això, el nostre comportament a la carretera també és sancionable, i existeixen moltes infraccions que els conductors cometen pràcticament cada dia sense adonar-se que són fets sancionables. Una d'aquestes infraccions consisteix a circular pel carril esquerre: segons la norma, s'ha de circular sempre pel carril més situat a la dreta, i deixar espai en l'esquerre per realitzar avançaments i contribuir així a la fluïdesa del tràfic. Tanmateix, són encara molts els conductors que tan sols utilitzen el carril esquerre, sense saber que això els pot suposar una multa d'entre 200 i 500 euros.

Les malalties també són motiu de multa

L'estat del cotxe i dels seus elements és clau per esquivar sancions econòmiques, així com ho és l'estat del mateix conductor. Circular sota els efectes de substàncies com l'alcohol o les drogues està castigat amb multes de 1.000 euros i la retirada de punts del carnet i, en cas de sobrepassar els límits establerts, les autoritats poden castigar-te també per la via penal.

Les autoritats també poden sancionar amb multes econòmiques aquells usuaris que condueixin estant malalts. Existeixen malalties considerades incompatibles amb la conducció, les quals poden suposar-nos, igual que en el cas de la matrícula en mal estat, una multa de fins a 6.000 euros. Algunes d'aquestes malalties incompatibles amb el fet de conduir són les psiquiàtriques (com la demència, trastorns per ansietat o per depressió), les cardiovasculars (patir arrítmies, tenir un marcapassos o patir d'hipertensió); i fins i tot les digestives (aquelles persones que s'hagin sotmès a un trasplantament de ronyó podran renovar el seu carnet sis mesos després de l'operació). La medicació receptada per tractar aquestes malalties pot portar nombrosos efectes secundaris que poden afectar la conducció i, especialment, l'estat del conductor.