Està arribant l’època en què més diners ens gastem en regals. Black Friday o Nadal estan gairebé a tocar i aprofitem aquestes dates per comprar coses per nosaltres o pels que ens envolten. Cada vegada és més habitual comprar-ho tot a través d’internet i què ens ho enviïn a casa, sigui a través d'Amazon o d’altres botigues que utilitzen empreses de transportistes per fer-nos-ho arribar.

Però quan el paquet arriba a casa nosaltres no sempre hi som, sigui perquè estem a la feina o perquè hem sortit a comprar. En molts casos, els repartidors decideixen deixar el paquet a un veí per no haver de tornar després una altra vegada. Però per a poder fer-ho, ens han de demanar permís i nosaltres hem de consentir-ho. En cas de no fer-ho, el transportista estaria cometent una il·legalitat.

El repartidor no pot deixar el paquet a un veí sense permís

Això ho ha determinat l’Agència Espanyol de Protecció de Dades (AEPD), que ha sancionat amb 70.000 euros l’empresa de transports UPS per haver entregat un paquet de MediaMarkt a una veïna sense demanar el permís al destinatari. Quan el comprador se’n va assabentar, va decidir interposar una reclamació al·legant que ningú l’havia avisat amb anterioritat i no havia donat cap mena d’autorització per a fer l'entrega, incomplint la llei 43/2010 del Servei Postal Universal.

A més, al·legava que va exercir el seu dret d’oposició i no havia rebut cap resposta. En l’escrit, es queixava que les seves dades personals haguessin quedat d’aquesta manera en mans de la seva veïna. Això, malgrat que a les condicions d’entrega de MediaMarkt ja es preveu una clàusula amb la possibilitat de deixar el paquet a la bústia o a casa d’algun veí quan no hi sigui el destinatari, sempre que aquest no s’hi negui.

L’AEPD ha conclòs que hi ha hagut una vulneració del Reglament General de Protecció de Dades i que les mesures de seguretat d’UPS no són les adequades i s’ha donat accés a la informació personal del destinatari a una tercera persona. Així doncs, ha imposat a UPS una multa de 50.000 euros per haver violat el principi d'integritat i confidencialitat, i 20.000 euros més per no haver garantit les mesures de seguretat necessàries per protegir dades de caràcter personal.