Catalunya feia temps que no vivia una nit de Cap d’Any tan tranquil·la com la que ha donat la benvinguda a aquest 2023. El Departament d’Interior de la Generalitat ha fet balanç positiu de les incidències que han tingut lloc durant el transcurs de la nit per part dels diferents cossos de seguretat. Els Mossos d’Esquadra han detingut 74 persones, la majoria dels quals per delictes contra el patrimoni, mentre els Bombers només han hagut d’actuar en tres petits incendis que no han deixat ferits d'extrema gravetat. El 112 ha rebut prop de 4.900 trucades, la majoria a l’àrea metropolitana de Barcelona i per demanar assistència. Pel que fa a la carretera, tampoc s’ha registrat cap sinistre mortal en les primeres hores de l’any, després de tancar el 2022 amb un descens dels accidents mortals.

Els Mossos detenen 74 persones durant la nit de Cap d’Any

Els Mossos d’Esquadra han dut a terme durant la nit de Cap d’Any un dispositiu especial per garantir la seguretat ciutadana, l’ordre públic i la mobilitat a les carreteres. Des de les 22.00 hores i fins a les 10.00 hores s’han desplegat 2.768 agents per tot el territori català, amb la col·laboració de les diferents policies locals. L’operatiu ha acabat amb un total de 74 detinguts. D’aquestes detencions, 39 estan relacionades amb delictes contra el patrimoni, cinc per delictes de lesions, 12 per violència de gènere i 18 per altres fets.

A més, s’han dut a terme 51 controls de trànsit en què s’han practicat 1.203 tests d’alcoholèmia, dels quals només 84 han donat un resultat positiu. També s’han fet 32 proves de drogues, de les quals 17 han donat positives. Tot i això, des del Servei Català de Trànsit no s’ha registrat cap accident mortal a les carreteres catalanes, ni es té constància de cap sinistre greu. Tampoc hi ha hagut cap incidència que hagi dificultat la circulació en algun punt en concret. Això es produeix després de tancar un 2022 en què s’ha reduït un 10,3% el nombre de víctimes mortals respecte al 2019, registrant 157 morts a la xarxa viària interurbana.

Els Bombers de la Generalitat actuen en tres incendis

Durant aquesta nit de Cap d’Any, els Bombers de la Generalitat només han hagut d’actuar per apagar el foc de tres petits incendis. El primer va tenir lloc al voltant de les 23.18 hores, quan es va incendiar una caseta d’obra aïllada de l'edificació d’un hotel al carrer del Llobregat del Vendrell, al Baix Penedès. El foc cremava dos quadres elèctrics i el fum es podia estendre a l'hotel pels conductes de ventilació, motiu pel qual es van desallotjar les 200 persones que hi havia. Un cop tallat el subministrament i apagat el foc, van poder tornar a les seves habitacions.

Passada la una de la matinada, es va declarar un altre incendi en un edifici de planta baixa i dos pisos al carrer del Puig Sec de l’Escala. El foc va afectar un restaurant abandonat i va deixar dues persones ferides amb cremades: una dona en estat greu que va ser traslladada a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona i un home menys greu traslladat a l’hospital de Figueres. Anteriorment, cap a les 21.59 hores, els Bombers també van actuar en un altre incendi que afectava la xemeneia d’una casa aparellada, de planta baixa i dos pisos, al carrer del Camí del Coll de Port de Cabrils. Afortunadament, no hi va haver cap persona ferida.

Prop de 4.900 trucades al servei d’emergència 112

Per últim, el telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 4.883 trucades durant la nit de Cap d’Any i fins a les nou del matí. Això suposa un augmenten d’un 45,5% respecte a l’any anterior, en què es van rebre 3.356 trucades. La gran majoria de trucades han estat per incidents relacionats amb la celebració d’alguna festa. Entre els motius estava demanar assistència sanitària, alertar d’agressions, per actuacions incíviques, per problemes de seguretat, per alertar d’incendis i rescats de persones o per robatoris. Prop del 80% de les trucades s’han fet des de la província de Barcelona, concentrant-se especialment en la capital catalana, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona.