Els mafiosos també s'amaguen i molts ho fan a la costa catalana. Després de la quantitat de fugitius internacionals que la Policia Nacional va detenir l'any 2024, un dels casos més destacats i mediàtics han estat els tres arrestos d'un important clan serbi. Primer van capturar un membre de l'organització i la investigació posterior els va portar fins al líder i la seva persona de confiança, un lloctinent. Les reclamacions d'aquests tres individus procedeixen de diversos països europeus i moltes de les acusacions i condemnes venen per diversos assassinats, entre altres, els de membres del clan rival Skaljari. Tots ells es mouen, sobretot, per Montenegro —malgrat ser d'origen serbi i que l'esmentat país balcànic és independent des del 2006—, però en moments de suposades crisis apareixen per altres llocs i Catalunya s'ha tornat un d'ells.
La Policia Nacional va detenir l'any passat, 2024, tres membres del clan Kavacki, una organització criminal originària de Montenegro i que suposadament estan involucrats en assassinats, alguns d'ells per encàrrec, el tràfic de drogues, el blanqueig de capitals i altres delictes violents. Aquestes bandes amb epicentre montenegrí són particularment actives a Europa, especialment els últims anys, i malgrat les detencions que s'han produït per tot el continent, les dificultats per desmantellar-les per complet són evidents, atès que són transnacionals i tenen una estructura realment complexa. Respecte als crims, la majoria han estat perpetrats a Belgrad (Sèrbia) i Montenegro, però també s'han donat casos en altres països als quals podrien estar involucrats. Generalment, les seves víctimes o objectius són membres de clans rivals o tot aquell que s'interposa en els seus foscos negocis.
Tres detinguts de la màfia sèrbia (i montenegrina) a Catalunya
Marko Stanković, conegut com el Jaguar, de 46 anys, va ser detingut per la Policia Nacional a Lloret de Mar (Selva), segons han explicat fonts policials a ElCaso.cat, el passat 28 de febrer. Aquest membre de l'organització, que podria ser líder d'una facció del clan Kavacki, va desencadenar una investigació policial que ha culminat amb els arrestos de Nikola Vušović, conegut com a Johnny de Vracar, que seria un dels líders del Vracar i que alhora seria cap i un dels principals col·laboradors de la banda esmentada anteriorment. La seva captura es va produir el 18 d'octubre a Barcelona.
L'últim a caure ha estat el suposat lloctinent de Vušović i per tant número dos de Vracar. La Policia Nacional el va localitzar i el va detenir el passat 22 d'octubre a Barcelona. Aquest fugitiu havia escapat de la justícia després de la seva participació en la mort d'un membre del clan rival desaparegut el març del 2020. El cadàver de la víctima va ser trobat un mes després, l'abril d'aquell any, en un pou a prop de Sopot (Sèrbia) amb una ferida mortal de bala. Tot i que potser aquest no és, pel que sembla, el més sanguinari dels tres arrestats.
'Johnny' i el 'Jaguar', amagats a Catalunya
El seu cap, Vušović, està acusat d'un triple assassinat, per les morts del "Pantera Rosa" Aleksandar Sarac, l'empresari Dragan Ristic Čadja i l'aficionat Aleksandar Halabrin. A més, els diferents investigadors dels Balcans sospiten que vaig pot estar relacionat amb el crim de Marko Ljubiša Kan, segons apunten mitjans serbis com Blic. Aquest capo arrestat l'octubre a Barcelona és dels més especialitzats, sobretot en crims més complexos i té una ruta com a pròfug que ha fet la volta al món.
El fugitiu va ser arrestat a la República Dominicana el març del 2021, però no va ser extradit a Sèrbia, sinó que va ser posat en llibertat. En aquell moment havia estat vinculat amb la mort de l'aleshores president haitià Jovanel Moise, la nit del 6 al 7 de juliol d'aquell any, tot i que les acusacions mai no van ser confirmades. La desaparició en Dominicana després de quedar en llibertat no és la primera per al fugitiu. De fet, fa quinze anys es va escapar del llit de l'hospital del Centre Clínic de Sèrbia. I, després de tornar a Montenegro i relacionar-se amb els líders del clan Kavacki, com Radoj Zvicer, segons relata el diari Kurir, i col·laborar en els seus negocis, finalment va ser detingut a Barcelona per la Policia Nacional.
Tot i que, possiblement, el cas més particular sigui el del Jaguar, el membre que va fer obrir la investigació, segons expliquen fonts properes al cas a aquest mitjà, després de la seva detenció a Lloret de Mar el passat 28 de febrer. Stanković va ser condemnat, temps enrere, a dotze anys de presó per assassinat l'any 2009 i va complir condemna a la presó de Zabela, on va publicar un llibre que va obtenir el tercer lloc al Festival de Creativitat Literària per a Convictes de 2018. Però abans d'entrar a la presó, després de matar un home armat en un restaurant el 1998, va fugir als Països Baixos, on finalment va ser extradit fa 16 anys a Sèrbia i, de nou, va aparèixer a l'altra punta del món i va ser arrestat per les autoritats espanyoles.
Més de 60 morts a la lluita entre clans serbis i montenegrins
L'enfrontament entre els membres de Vracar o Kavacki amb el clan Skaljari es va originar l'any 2014. Curiosament, malgrat ser clans establerts al sud-oriental del continent europeu, el conflicte va esclatar amb la confiscació d'un carregament de cocaïna al Port de València. Tot això, sumat a les seves recurrents venjances, ha provocat més de 60 morts els últims anys, tal com explica la Policia Nacional. En qualsevol cas, gairebé tots els membres d'aquests clans van ser detinguts fa uns mesos en un important operatiu policial a Sèrbia, també sospitosos d'assassinats o intents d'homicidi.
Cal destacar que, encara que el clan Vracar i el clan Kavacki són organitzacions diferents, cada una amb àrees d'operació principals a Belgrad i Montenegro, respectivament, s'han vist involucrats en diversos conflictes. De fet, es creu que existeix una propera col·laboració, la qual cosa a la pràctica podria representar diferents faccions d'un grup heterogeni, i tot i que a vegades han competit pel control de territoris i negocis, s'han forjat aliances sòlides al llarg de la seva història. Ambdues organitzacions, que sobrepassen les fronteres de Sèrbia i Montenegro, són considerades entre les més perilloses i actives dels Balcans i d'Europa.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!