Samuel Gómez va ser ingressat a l’Hospital de Vic el passat 30 de juliol per a ser operat de l’esquena. Cinc dies després de l’operació va marxar cap a casa, però el 17 d’agost va haver de tornar al centre hospitalari perquè tenia dolor i molta febre. Els doctors li van diagnosticar malària. L’home va haver de tornar a ser ingressat, fins que va acabar morint el 9 de setembre. Ningú sabia com ni perquè havia agafat la malària, fins que ara s’ha pogut resoldre el misteri: es va contagiar a l’hospital.

L’home que va morir de malària a Vic després d’operar-se l’esquena es va contagiar a l’hospital

Les proves realitzades pel Centre Nacional de Microbiologia han determinat que l’origen de la infecció de l’home és un altre pacient de l’Hospital de Vic. El perfil genètic del paràsit que va infectar el Samuel és el mateix que el d’un altre malalt de malària que aquells dies estava ingressat en una habitació de la mateixa planta, segons ha avançat El País. L’home havia agafat la malaltia durant un viatge a una zona endèmica i, després d’uns dies al centre hospitalari, es va curar i va poder tornar a casa. Les habitacions dels dos no estaven l’una al costat de l’altre, però sí que estaven molt a prop.

Identificat el focus de la infecció, el que encara es desconeix és la forma en què es va produir. Un cop descartat que el contagi es produís per la picada d’un mosquit, l’única opció possible és que fos aquest altre contagiat qui li transmetés. Però perquè la malaltia es transmeti entre dues persones, s’ha de produir el contacte de la sang d’un amb la de l’altre. Això fa pensar en la hipòtesi que podria tractar d’una negligència mèdica i hi hagués algun instrument contaminat a l’hospital, però el centre sanitari el porta buscant des de fa dos mesos i no l’ha pogut trobar.

Durant els cinc dies que el Samuel Gómez va ser ingressat després de ser operat de les vèrtebres lumbars hi havia dos pacients a l’Hospital de Vic contagiats de malària. Un d’ells va ser descartat com a possible origen del contagi, ja que els paràsits de tots dos presentaven diferències genètiques. En canvi, quan es van comparar els paràsits amb el de l’altre pacient, el perfil genètic era idèntic.

El servei de traumatologia de l’Hospital de Vic, on estava ingressat el Samuel Gómez, es troba en la mateixa planta que el servei de medicina interna, on es tracten les malalties infeccioses. No tenen un espai tancat, i el nombre d’habitacions que tenen l’un i l’altre poden variar segons la demanda assistencial. En qualsevol cas, cada servei compta amb el seu equip d’infermeria propi i no atenen pacients de l’altre. Després de no trobar cap irregularitat en la investigació interna que ha fet el centre hospitalari, s’ha encarregat una auditoria externa perquè avaluï que ha pogut passar.