La mort d’un pacient contagiat de malària després d’una operació ha fet saltar les alarmes a l’Hospital Universitari de Vic. El centre ha analitzat els seus protocols d’actuació per tal de trobar el focus de la infecció, i ara començarà una investigació externa.

L’home de 74 anys es va sotmetre a una operació d’esquena el juliol. La intervenció va ser exitosa i el pacient va poder tornar a casa seva. No obstant això, al cap d’uns dies va començar a trobar-se malament i a presentar febre molt alta, i va haver de tornar a l’hospital.  El seu estat es va agreujar ràpidament fins al punt d’haver d’ingressar a l’UCI, on li van diagnosticar malària cerebral i se li va administrar el tractament.  

Malgrat una resposta inicialment bona, el seu organisme va començar a fallar i finalment va morir el passat 9 de setembre.

A l’hospital ja es van tractar casos de malària durant l’estiu

Entre els mesos de juny i setembre l’Hospital de Vic va tenir un total d’11 casos de malària, que va fer pensar en un primer moment que l’origen de la infecció podia haver-se produït al mateix centre. Després de revisar el material emprat en quiròfan, els contactes amb els sanitaris i fins i tot la sang que va rebre a les transfusions, fonts de l’hospital asseguren que no es va trobar cap anomalia.

A més, un equip d’experts del Consell Comarcal del Baix Llobregat es va traslladar a Prats de Lluçanès, d’on era el malalt, i a Vic per tal d’analitzar els mosquits de la zona, però no van trobar cap de les dues espècies que transmeten la malària. Tampoc es va trobar cap indici de transmissió a casa del pacient.  

L’Hospital de Vic ha donat per tancada la investigació interna, però està previst que una auditoria externa revisi tots els procediments i protocols de seguretat. No obstant això, és poc probable que es pugui determinar l’origen de la infecció.

mosquit malària - pixabay
La malària afecta sobretot l'Àfrica Subsahariana i l'Índia. 

La malària és una de les principals causes de mort a l’Àfrica Subsahariana i a l’Índia, tot i que s’han detectat casos en tots els continents. Segons l’OMS, l’any 2020 van haver-hi 241 milions de casos arreu del món, dels quals 627.000 van ser mortals.

Les persones més susceptibles de contreure aquesta malaltia són els lactants, els nens menors de 5 anys, les embarassades i les persones amb VIH o immunodeprimides. Fa un any, però, l’OMS va avalar per primera vegada una vacuna generalitzada contra aquesta malaltia.