Un pesquer s'enfonsa davant les illes Malvines amb deu espanyols a bord. El vaixell Argos Georgia, amb 27 tripulants, entre ells el capità, ha naufragat aquest dimarts de matinada davant les illes britàniques situades a Sud-amèrica. Segons ha confirmat el delegat del govern espanyol a Galícia, Pedro Blanco, entre els deu desapareguts de nacionalitat espanyola hi ha el capità del vaixell, el patró de pesca, el cuiner, els dos operaris de màquines i dos observadors oceanogràfics. Tot i que encara no s'han pogut determinar quants i qui són els afectats, el delegat ha precisat que "sembla que hi ha gallecs" i aquesta tarda ha precisat que hi ha "almenys" nou morts.

Van sol·licitar ajuda abans de naufragar

L'Autoritat Marítima de les Illes Malvines va rebre informació aquest dilluns a la tarda que el vaixell pesquer, amb 27 persones a bord, va sol·licitar assistència a unes 200 milles a l'Est de Stanley. Segons expliquen en un comunicat, ràpidament es van establir comunicacions entre el govern de les Illes Malvines, el govern de Geòrgia del Sud i les Illes Sandvitx del Sud, el quarter general de les Forces Britàniques a les Illes de l'Atlàntic Sud, l'Agència Marítima i de Guardacostes del Regne Unit, la companyia de vaixells pesquers i altres embarcacions.

Tot sembla indicar que, davant d'aquestes illes britàniques reclamades per l'Argentina, es van agreujar les condicions meteorològiques mentre pescaven i, segons ha precisat Blanco, les "condicions marítimes són molt difícils, amb ones de vuit metres". En qualsevol cas, els 27 tripulants desapareguts, tres d'ells haurien mort, entre els quals es troben deu espanyols, haurien fet ús dels bots salvavides aquest mateix dimarts de matinada, després del naufragi.

Operació de rescat a les Malvines: paralitzada pel mal temps

A la zona on ha naufragat el vaixell Argos Georgia s'ha iniciat una operació de rescat en què participen vaixells pesquers i altres mitjans aeris i de superfície. Entre els arrossegadors que han anat en auxili n'hi ha un de Cangas (Pontevedra) tot i que pertanyent a una societat mixta, segons fonts de la Subdelegació del govern espanyol a Pontevedra. També hi ha desplegats altres mitjans, inclosos el BFSAI A-400, helicòpters de recerca i rescat BFSAI, FPV Lilibet i els dos pesquers citats.

Aquest mateix dimarts a la tarda, en un comunicat, el Govern de les Illes Malvines ha anunciat que cancel·lava o paralitzava temporalment l'operació de rescat. Han assegurat que reprendran el dispositiu quan millori el temps, ateses les "condicions climàtiques extremes". Segons ha explicat EFE, l'Executiu de les illes britàniques sud-americanes no farà més comentaris que els reflectits als comunicats oficials enviats les últimes hores.

Exteriors assegura que "segueix de prop" el rescat

El Ministeri d'Afers Estrangers espanyol està en "contacte permanent" amb els consolats de les ciutats argentines de Buenos Aires i Badia Blanca, que continuen funcionant parcialment malgrat la retirada de l'ambaixadora espanyola María Jesús Alonso després del conflicte diplomàtic de l'executiu de Pedro Sánchez que va provocar una ruptura de relacions sense precedents amb l'Argentina. També, tal com ha assegurat el ministre José Manuel Albares, amb l'ambaixada a Londres segueixen de prop l'evolució de l'operació de salvament del pesquer enfonsat davant les Malvines, en el qual anaven deu espanyols.