Noranta segons de tiroteig. És el temps que va durar l’execució que va acabar amb la vida de l’Omar i el Nadir, dos membres del clan Yoda a Salou el passat 3 de maig. Els assaltants, que sabien perfectament contra qui disparaven, van buidar un carregador de Kalàixnikov i van acabar la feina amb armes curtes. Més de trenta trets. Un va morir al seient del conductor i l’altre, el veritable objectiu, l’Omar Benchiha, va ser disparat i ferit de mort mentre intentava escapar, deixant un rastre de trets a tots els cotxes d’aquella placeta davant de l’hotel.
Els autors del tiroteig, de la DZ Mafia, la banda enfrontada amb els Yoda pel control de la droga a Marsella, van poder escapar de Salou i un d’ells va poder ser arrestat a l’àrea de servei del Mèdol, a l’AP-7, intentant cremar un cotxe carregat amb armes; l’AK-47, dues pistoles i dues granades de mà. La ràpida actuació dels Mossos amb la detenció i també l’anàlisi de les armes, que els bandits volien fer desaparèixer, ha permès que ara, en col·laboració amb la policia nacional francesa i la Fiscalia, s’hagi pogut identificar els autors del tiroteig i aclarir què va passar aquella nit a Salou. S’han detingut tretze persones, alguns d’ells ja eren a la presó.
Peça clau: la traïdora que va delatar l'Omar
Entre els detinguts hi ha la peça clau del cas, una noia, també magrebina, com les dues víctimes, que ara s’ha pogut saber que va ser qui va donar “llum verda” a l’assalt i que també era dintre del cotxe instants abans dels fets. La traïdora que va localitzar i entregar en safata de plata Omar Benchiha.
A l’interior del cotxe negre que estava aparcat davant de l’hotel, en el moment exacte que va arrencar el tiroteig, a dos quarts d’onze, hi havia dues persones: l’Omar i el Nadir. Estaven mirant un partit de futbol mentre esperaven unes noies que eren a l’interior de l’hotel per anar de festa. Instants abans, una noia, també de Marsella, havia sortit del cotxe, sabent, creuen els Mossos, el què passaria minuts després i la pluja de foc que cauria sobre el cotxe.
És la persona clau de la investigació, qui va avisar els DZ Mafia que l’Omar, cunyat d’un dels líders del Yoda, estava a Salou i que, lluny de Marsella, estava desprotegit i seria un blanc fàcil per executar-lo. I així va ser. El comando, que vingut des de Marsella va acabar amb la vida dels dos joves en una revenja d’aquesta narcoguerra amb origen a França —i que aquest 2023 ha deixat més de 50 morts, la majoria, relacionats amb aquestes dues bandes enfrontades—, va fer la feina i va marxar de Salou. Però no prou ràpid per evitar deixar rastre.
Una investigació llampec
La motivació del crim, amb exactitud, no s’ha aclarit. Les hostilitats entre els dos grups, amb traïcions i infidelitats, així com assassinats de joves amb armes de guerra, com el cas de Salou, s’havien convertit aquell maig en habituals. L’Omar estava escapolit de la justícia, condemnat per un assassinat d’una persona vinculada a la DZ Mafia, fet que fa imaginar que l’execució ordenada des de Marsella, quan el van localitzar després de mesos amagat per la costa catalana i espanyola, era per fer justícia.
La feina feta pels Mossos d’Esquadra, que van poder caçar un dels pistolers a Tarragona i recuperar les armes, ha estat primordial per poder arribar fins a les persones que van pensar, materialitzar i col·laborar en el doble homicidi de Salou. Les plaques del cotxe, els antecedents del detingut i de les dues víctimes i altres indicis van enfocar ràpidament cap a la narcoguerra de Marsella.
Tretze detinguts per l’assalt mortal de Salou
Aquest dilluns, a França, el fiscal en cap Nicolas Bessone, del Tribunal Judicial de Marsella, ha donat detalls d’aquesta investigació que ha permès detenir tretze persones després d’una col·laboració “excel·lent”, com l’ha batejat, entre els Mossos d’Esquadra, la policia nacional francesa i l’Oficina Contra el Crim Organitzat de Marsella.
El sotscap de la Comissaria General d'Investigació Criminal (CGIC) dels Mossos, l’intendent Joan Carles Granja, i l’inspector Quico Moragas, cap de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) a Tarragona, han explicat com aquesta investigació llampec, tutelada per un jutjat de Tarragona i un de Marsella, amb un Equip Conjunt d’Investigació (ECI) amb la policia francesa, ha permès la detenció dels criminals.
Excel·lent col·laboració dels Mossos amb França
En els mateixos termes s’hi han referit Pascal Bonnet, de la Police Nationale, i Yann Sourisseau, el cap de la Brigada Contra el Crim Organitzat a Marsella. Els dos han posat en relleu la bona coordinació i col·laboració amb els Mossos d’Esquadra per poder identificar els autors del tiroteig i poder-los arribar a detenir a França. Alguns dels arrestats ja havien ingressat a presó per altres homicidis; aquest 2023 a Marsella s’han desmantellat fins a set grups itinerants, “comandos”, com els ha batejat el fiscal Bessone també relacionats amb aquest increment d’aquests narcoassassinats a Marsella.
La col·laboració catalanofrancesa ha permès fer aquestes detencions i, tal com explica el mateix fiscal, frenar la guerra entre les dues bandes. Si l’assassinat del mes de maig va ser un punt inflexió, les detencions d’alguns dels membres identificats per la policia catalana el mes de novembre ja va fer baixar en picat el nombre d’assassinats. Tot i que Bessone assegura que “la guerra no està guanyada”, assegura que els cops contra la DZ Mafia gràcies a la policia catalana ha estat clau per aturar la sagnia. En el que portem de 2024 encara no hi ha hagut cap assassinat, ha assegurat.
Catalunya, refugi de les màfies internacionals
L’intendent Joan Carles Granja ha assegurat que Catalunya, per la proximitat amb Marsella, s’ha convertit en un lloc de refugi dels criminals que fugen de la ciutat de França. Per escapar de la justícia, però també dels seus rivals. O dels dos, com el cas de l’Omar Benchiha, que va ser delatat per una amiga seva als seus rivals i va ser executat a Salou. La lluita dels Mossos d’Esquadra vol evitar que el crim organitzat trobi a casa nostra no només el refugi sinó també la base d’operacions. Com tem que pot arribar a passar el fiscal Bessone, un dels homes que més ha investigat i coneix com funciona aquesta màfia magrebina que ara s’ha fet forta a Marsella, però que no entén de fronteres, que pugna per un negoci i que es pot instal·lar allà on vegi que sigui més fàcil.