Els usuaris de patinets elèctrics poden ser multats de la mateixa manera que ho són els conductors de cotxes o motocicletes. Tot i que, com passa amb les bicis, no és necessari un carnet de conduir per a circular amb ells, això no és motiu per no rebre una sanció econòmica en cas d’incomplir la normativa de circulació per aquests vehicles que va entrar en vigor el gener de 2021. A més, s’està estudiant la possibilitat d’ampliar les obligacions a l’hora de circular en patinet elèctric, com el fet que hagin d’estar assegurades per poder circular.

Els usuaris de patinets tenen la mateixa taxa d’alcoholèmia que els conductors de cotxe

Entre les restriccions que tenen els usuaris de patinets elèctrics hi ha moltes que coincideixen amb les dels conductors d’automòbils. Per exemple, no es pot superar la taxa d’alcohol permesa, que és la mateixa que la resta de conductors. Les multes depenen de quan se superi: 500 euros entre 0,26 mg/l i 0,50 mg/l en aire aspirat, 1.000 euros en més de 0,50 mg/l. En el cas de les drogues és exactament el mateix i les multes són sempre de 1.000 euros. A més, els usuaris de patinets estan igualment obligats a fer el control quan se’ls demani, amb multes de 1.000 euros en cas de negar-s’hi.

Els patinets elèctrics no poden circular per la vorera ni per carreteres

En la normativa aprovada fa dos anys, es va determinar que els patinets elèctrics no poden circular per voreres i zones de vianants, tot i que tampoc per carreteres, travessies, autopistes, autovies i túnels urbans. És a dir, que només poden circular per carrils destinats específicament a patinets i bicicletes o per la calçada si no es disposa d’ells, sempre que sigui dintre de ciutat. La multa per no respectar aquesta norma és de 200 euros.

D’altra banda, circular utilitzant el telèfon mòbil pot suposar 200 euros de multa. Fer-ho amb els auriculars posats escoltant música o fent una trucada també són 200 euros de sanció. La mateixa quantitat que es pot arribar a pagar per no portar el casc quan és obligatori o no portar roba reflectant o llums de nit. Per últim, circular més d’una persona sobre el patinet se sanciona amb 100 euros. Totes aquestes multes es poden reduir a la meitat sempre que es paguin abans dels 20 dies següents a la notificació. En el cas que l’infractor sigui un menor, seran els seus pares o tutors els que hagin d’abonar la sanció econòmica.