Des de la Direcció General de Trànsit (DGT) treballen constantment per millorar les normes i regles que han de complir els conductors, els seus acompanyants i els vianants dels carrers i carreteres espanyoles per millorar les condicions de seguretat.

Moltes de les noves normes que la DGT implementa estan relacionades amb els canvis en les condicions de la carretera. Des d'aquesta organització busquen adaptar-se a les noves tecnologies perquè les seves regles cobreixin qualsevol acció per remota que sigui.

Un exemple és la nova normativa relacionada amb els patinets elèctrics. Aquests vehicles van aparèixer als carrers de moltes ciutats a tot el món fa un parell d'anys i ràpidament es van convertir en el mitjà de transport ideal per a curtes distàncies. Moltes persones es van queixar que no hi havia un llistat de regles relacionades amb la seva circulació i les autoritats van començar a treballar en això.

Les noves multes que començaran a posar-se el 2022

Recentment el Congrés dels Diputats va aprovar la nova Llei de Trànsit. Aquestes noves mesures entraran en vigor el pròxim 21 de març, tres mesos després que hagin estat publicades al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Moltes de les noves normes són actualitzacions d'unes d'antigues. Un exemple d'això és la sanció per utilitzar el telèfon mòbil mentre es condueix, anteriorment la sanció comportava la pèrdua de tres punts del carnet de conduir i a partir de març seran sis els punts que restaran als infractors. A més, la multa pot assolir els 500 euros.

Cotxe conduir multa / Creative Commons

Cotxe en la carretera / Pixabay

També seran sancionats els usuaris que tinguin un sistema de detecció de radars al seu vehicle. Anteriorment, se sancionava als que l'utilitzaven, ara no estarà permès tenir-lo. La multa si els agents ho detecten serà de 500 euros i tres punts del carnet. A més, les persones que tinguin un aparto per interferir amb els radars seran sancionats amb sis punts.

La sanció per a les persones que no utilitzin casc, cinturó o no col·loquin el sistema de retenció infantil seran sancionats amb quatre punts, un més que l'any passat i hauran de pagar una multa de 200 euros.

Altres sancions de la DGT

Els conductors que no respectin les normes relacionades amb la circulació de zones de baixes emissions seran sancionats amb una multa de 200 euros. Es recomana als usuaris comprovar l'estat dels seus cotxes i motos per veure si tenen permès circular per aquestes zones.

Llançar objectes a la calçada que provoquin incendis o accidents passarà a ser considerat com una acció molt greu i la sanció serà de 500 euros i es restaran sis punts del carnet de conduir.

Un altre dels canvis significatius és l'eliminació de la norma que permetia superar el límit de velocitat 20 km/h per avançar a les carreteres convencionals. Es considerarà excés de velocitat.

No s'ha actualitzat la normativa únicament per controlar el que passa a les carreteres, també les persones que copiïn en l'examen teòric per obtenir el carnet seran sancionades amb 500 euros de multa i hauran d'esperar sis mesos per tornar a presentar-se a la prova.