Alerta a diversos municipis de Catalunya on s'ha detectat recentment una nova modalitat d'estafa basada en la col·locació de falses multes de trànsit en vehicles estacionats al carrer. Aquestes notificacions, que intenten imitar els formats oficials de les multes de trànsit, inclouen un codi QR que, en ser escanejat, pot comprometre la seguretat de les dades del telèfon de la víctima. Segons diverses policies locals, també arreu de l'Estat, els estafadors col·loquen una nota de falsa multa en un lloc visible del vehicle, convidant el propietari a escanejar el codi QR per obtenir més informació sobre la suposada infracció. En fer-ho, els delinqüents accedeixen a dades personals, bancàries i altra informació crítica del dispositiu, posant en perill la seguretat de la persona afectada.

Com funciona l'estafa?

Els avisos fraudulents intenten simular multes, però presenten missatges genèrics sense informació específica com la matrícula del vehicle o el lloc exacte de la suposada infracció, informació habitual que s'inclou en sancions per haver aparcat, per exemple, sense tiquet de zona blava. Aquest tipus d'estafa, coneguda com a "quishing", utilitza els codis QR per redirigir les víctimes a llocs web maliciosos o descarregar aplicacions fraudulentes que permeten als estafadors prendre el control del dispositiu, fins i tot clonant-lo. Al paper hi diu, en castellà: "Vehículo en infracción. Usted se estaciono (sic) mal. Para ver su multa escanee el código QR".

Aquesta tècnica no és nova, però el seu ús ha augmentat arran de la popularització dels codis QR després de la pandèmia. Els codis QR s'han convertit en una eina habitual en restaurants, aparcaments i comerços, però el seu ús en espais públics també els fa vulnerables a manipulacions. Recentment, s'ha informat d'un cas en què una dona va perdre més de 1.000 euros després d'escanejar un codi QR fals en un aparcament, on els estafadors havien cobert el codi legítim amb un de fraudulent que la va redirigir a una pàgina falsa.

Què pots fer per evitar ser víctima?

Per protegir-se davant d'aquestes estafes, les autoritats recomanen seguir aquests consells:

  • Verificar la font. Abans d'escanejar un codi QR, assegura't que prové d'una font fiable i lògica. Si es tracta d'una multa de trànsit, és millor contactar amb la policia o Trànsit per verificar-ne l'autenticitat.
  • Aplicacions de seguretat. Utilitza aplicacions de seguretat que permetin verificar si el codi QR redirigeix a una pàgina segura o sospitosa.
  • Desconfia. Si veus un codi QR afegit de manera improvisada o que sembla enganxat damunt d'un altre, no l'escaneigis i evita escanejar codis QR que rebis per correu electrònic o missatgeria si no els has sol·licitat, especialment si provenen de desconeguts.
  • Denunciar. En cas de trobar-se amb una d'aquestes falses multes, és important no escanejar el codi QR, conservar el paper com a prova i comunicar-ho a la comissaria més propera per denunciar els fets.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!