Un motorista ha mort aquest diumenge en xocar amb un senglar a la carretera BV-1201, al seu pas pel municipi barceloní d'Abrera. El Servei Català de Trànsit ha informat que el succés ha tingut lloc sobre dos quarts de dotze del matí en el quilòmetre 2 de la carretera BV-1201, a la comarca del Baix Llobregat, en sentit Martorell.
Segons Trànsit, per causes que encara s'investiguen, el motorista ha col·lidit amb un senglar i, a conseqüència de l'impacte, ha mort. Al lloc del sinistre s'han desplaçat tres patrulles dels Mossos, dues dotacions dels Bombers i dues ambulàncies i un helicòpter del Sistema Metge d'Emergències (SEM).
Amb la d'avui són set les persones que han mort en accident de trànsit des que va començar l'any a les carreteres interurbanes de Catalunya.
Els senglars són un problema a Barcelona
Hi ha diversos barris a Barcelona en els quals els senglars campen al seu aire. Sobretot els que són al nord de la ciutat. Aquests animals baixen quan el sol cau i busquen menjada, si les persones no guarden bo les seves escombraries als contenidors o deixen restes de menjar atrauran a aquests mamífers.
La Diputació de Barcelona va iniciar el 2017 un projecte per reduir i controlar la població de senglars en alguns punts de la ciutat. El mètode que van decidir utilitzar és el d'injectar als exemplars adults una vacuna contraceptiva.
Es va injectar a 192 exemplars dels quals se'n van poder atrapar 56 per comprovar l'eficàcia de la injecció. Després d'analitzar-los es van adonar que l'efectivitat era d'aproximadament un any en les femelles i d'uns dos anys als mascles.
Malgrat això, ha demostrat que la seva eficàcia no és gaire alta, ja que s'ha de reforçar cada dos anys. Manel López-Béjar, cap del Departament de Salut Animal i Anatomia de la facultat de veterinària en la Universitat Autònoma de Barcelona ha comentat recentment que la possible solució per al futur és la d'injectar els senglars més joves que no superin els sis mesos d'edat.
Aquesta nova idea es provarà en aquest 2022 amb un projecte que té uns 40.000 euros de pressupost. López-Béjar creu que aquesta segona fase serà vital per reafirmar la seva hipòtesi.
No és una mesura definitiva
Manel López-Béjar va declarar que aquesta mesura no servirà per acabar amb la sobrepoblació de senglars a Barcelona per si sola. Per controlar aquesta espècie serà necessari combinar diverses mesures com la de les vacunes, la caça permesa d'aquests animals, el reforç dels contenidors i la conscienciació dels veïns per no deixar restes de menjar als carrers.
El veterinari va comentar la caça, que moltes persones consideren polèmica: "La caça no arriba a controlar la plaga per si sola. A mida, que han passat els anys s'han augmentat les batudes, però la sobrepoblació segueix", va dir. Segons les dades de l'any 2019 els caçadors van matar a 700 exemplars i la sobrepoblació va continuar sent un problema.
El problema va augmentar considerablement el 2020, ja que durant els mesos del confinament no es van organitzar batudes. L'últim cens dels exemplars del Parc de Collserola es va fer el 2017 i es van registrar uns 1.500 senglars.