Els Mossos han recuperat els emblemàtics taulells d'antigues estacions de metro de Barcelona que l'any 2017 van desaparèixer misteriosament. Els agents del cos policial els han pogut recuperar gairebé quatre anys després, en una investigació on no ha faltat la col·laboració ciutadana, ja que alguns usuaris havien advertit haver-se topat amb ofertes d'aquests objectes a la famosa plataforma Wallapop. La policia catalana, a més de confirmar la recuperació dels elements decoratius, ha informat que es troba investigant el venedor. 

Els taulells, o rajoles, van desaparèixer l'any 2017 mentre es duien a terme unes obres a l'estació de metro de Passeig de Gràcia. Les obres que s'efectuaven en aquell moment a la concorreguda estació de metro pretenien retornar els usuaris als daurats anys vint de Barcelona, i per fer-ho possible, no podien faltar elements de l'arquitectura original de l'estació, que dataven de l'any 1924, gairebé un segle enrere. Alguns d'aquests elements que havien de tornar eren, precisament, els taulells o rajoles que adornaven els espais publicitaris de les parets de l'estació, però que, en el transcurs de les obres, van desaparèixer a mans d'uns lladres.

Els elements decoratius robats formen part del patrimoni arquitectònic dels Transports Metropolitans de Barcelona

Els taulells robats l'any 2017 dataven de l'any 1924, estaven elaborats amb una gran delicadesa i eren rics en detalls, tot i la seva funció purament decorativa. Les rajoles estan fetes de ceràmica blava la qual, tot i no estar confirmat oficialment, se sospita que prové de la companyia Gran Metropolitano de Barcelona; el seu marc, i les figures dibuixades a l'interior, són de color bronze. Aquestes peces es van recuperar a la mateixa estació de Passeig de Gràcia, on havien estat ocultes moltes dècades a causa de les diferents obres i reformes de l'estació. L'any 2017, l'objectiu era que tornessin a lluir, però no va ser possible. Donada la seva història, els taulells es considera que formen part del patrimoni històric i arquitectònic de TMB. 

Els taulells es venien a Wallapop per 150 euros com a "peça única de gairebé un segle d'antiguitat"

El passat mes de juny, un usuari va denunciar a través de Twitter haver trobat una oferta de qüestionable procedència a Wallapop, la popular aplicació de compravenda d'objectes de segona mà. L'usuari, acompanyant la denúncia d'una captura de pantalla, es queixava que algú es dedicava a fer negoci amb els emblemàtics taulells que havien de decorar l'estació de metro de Passeig de Gràcia. De fet, tal com es pot llegir a la imatge, el venedor presentava els objectes de la següent manera: "Rajola blava amb el seu marc color bronze. Any 1924 de l'estació de metro Passeig de Gràcia, ubicades a l'andana, una de les quatre primeres estacions del metro barcelonès inaugurades el desembre de 1924, recuperades i restaurades de les obres de millora d'aquesta estació el 2017. Peça única de gairebé un segle d'antiguitat. Possibilitat d'enviament per agència privada". El preu oferit per la relíquia històrica de l'estació de metro: 150 euros. 

tauells robats estacio metro passeig gracia wallapop oferta transport.cat
Un usuari va publicar la vergonyosa oferta per la qual es venien els emblemàtics taulells a través de Wallapop. / Foto: @transportcat a Twitter

Els Mossos investiguen el venedor de Wallapop

La policia catalana ha confirmat avui que ha aconseguit recuperar els emblemàtics i centenaris taulells de l'antiga estació de metro de Passeig de Gràcia. A la vegada, també s'informa que s'investigarà el venedor, tot i que, per ara, es desconeix si es presentaran càrrecs contra l'individu.