Els Mossos d'Esquadra segueixen la pista del mapa d'estels que va ser robat de la biblioteca pública Carles Rahola el passat 17 d'abril i que, a hores d'ara, encara no ha aparegut. Els investigadors de la policia catalana, especialistes en aquest tipus material històric, tenen una línia d'investigació clara i segons ha pogut saber ElCaso.cat s'han fet avenços importants, però encara no s'ha pogut trobar el mapa. Aquesta setmana els Mossos d'Esquadra han desplaçat fins a França agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric (UCPH) de la Divisió d'Investigació Criminal per seguir la pista del lladre, l'imitador de Lupin, un home que tot sembla indicar que viu en aquell país i que es va acreditar, per accedir a la zona restringida de la biblioteca, amb un nom francès.

L'objectiu dels investigadors dels Mossos d'Esquadra era, evidentment, localitzar el mapa de 1504, de valor incalculable, que va ser robat de la biblioteca de Girona fa un parell de setmanes, però no va ser possible. Segons ha pogut saber ElCaso.cat, si bé la pista que seguien els homes del sergent José Luís González era bona i es va poder arribar fins a dos domicilis, l'escorcoll va ser negatiu i no es va poder trobar el mapa.

Els policies tenen identificat l'home que va entrar a la zona de consulta d'aquest tipus de fons històric de la biblioteca Carles Rahola i, suposadament, el va robar, però ara encara no han pogut trobar el mapa. El cercle es va tancant i s'espera que en els pròxims dies hi puguin haver avenços, però no es coneixen massa més detalls de la investigació ni tampoc de la veritable identitat de qui va dir ser Jacques Thierry Hervé pel secret de sumari dictat pel jutjat que va assumir aquesta investigació.

Cultura evita donar explicacions de l'error de seguretat

El mateix secret que, amb silenci, imposen des del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, responsables de les biblioteques públiques i també, suposadament, de la seguretat dels documents històrics com aquests, de valor incalculable. Des del departament de Cultura eviten parlar del cas i també confirmar si han obert una investigació per aclarir si van fallar els protocols de seguretat de la biblioteca, possibilitat aquest misteriós robatori. Els Mossos d'Esquadra estan convençuts que el lladre, que està enregistrat a les càmeres de seguretat com entra, però no com comet el robatori, va aprofitar-se d'un error, voluntari o no, del responsable de la biblioteca per fer-se amb el mapa. La investigació ho podrà aclarir.

Tampoc s'ha pogut aclarir, o si més no encara no s'ha fet públic, quin era l'objectiu del lladre i si l'encàrrec del robatori li va fer algun conegut o era per la seva col·lecció. Habitualment, així ho expliquen els investigadors habituats a aquest tipus de robatoris, els lladres actuen per encàrrec, havent rebut l'ordre concret del material que han de sostreure, que acaba en mans de marxants d'art sense escrúpols o d'aficionats a l'art amb un alt nivell econòmic, que es poden permetre finançar els robatoris. El valor del mapa astronòmic datat de 1504 robat de Girona és incalculable, i tampoc el departament de Cultura n'ha volgut oferir detalls, asseguren, per saltar-se el secret de sumari.