A mitjans de juny en Jaume López, un mosso d'esquadra de Seguretat Ciutadana de Sant Feliu de Guíxols, va salvar la vida d'en Bryan Gabino, un noi de 22 anys. El jove s'estava ofegant amb el menjar a Platja d'Aro (Baix Empordà). Dos mesos després –amb una baixa mèdica pel mig- s'han retrobat.

Un noi s'ofegava a la platja

Va ocórrer el 16 de juny al migdia. El mosso estava fora de servei i estava dinant amb la seva dona i uns amics en un restaurant del Passeig del Mar de Platja d'Aro. De sobte es van sentir crits i el Jaume va veure una noia demanant ajuda a la Platja Gran. "El primer que et ve al cap és que algú s'està ofegant", explica, segon ACN. "Em vaig aixecar ràpid i vaig sortir corrents", relata. 

Jaume López y Bryan Gambino / ACN

Jaume López i Bryan Gambino / ACN

El jove que s'estava ofegant, un noi de 22 anys i veí de Mollet del Vallès, estava passant el dia a la platja amb la seva parella i la família. "Feia molt sol, estava jugant, em vaig asseure a menjar i l'error que vaig cometre va ser fer-me un bany ràpid i tornar a seure a menjar", explica Bryan. De sobte va començar a notar que la mandíbula se li adormia i el braç esquerra se li paralitzava. Va poder tocar la seva parella per avisar-la i ja no recorda res més.

Rescat in extremis

El Jaume va acudir al lloc dels fets de pressa, però el Bryan ja estava inconscient i presentava símptomes clars d'ofegament.  Se li havia quedat menjar bloquejat a les vies respiratòries. El Jaume va comprovar que portava uns minuts sense oxigen i de seguida li va obrir la boca per treure-li la llengua que li obstruïa la sortida del menjar i la respiració.

Jaume López y Bryan Gambino / ACN

Jaume López i Bryan Gambino / ACN

Un cop va aconseguir desbloquejar-li les vies li va fer la maniobra de Heimlich, també anomenada de compressions abdominals, que consisteix en una maniobra de primers auxilis per desobstruir el conducte respiratori. Li va fer entre sis i set vegades fins que va aconseguir que expulsés el menjar.

Quan va començar a recuperar la consciència, el va posar en posició lateral de seguretat fins que hi van arribar les dotacions de la Policia Local i els socorristes de la platja.

La rapidesa de l'actuació va ser crucial perquè el Bryan no entrés en parada cardiorespiratòria. "Ja no tenia oxigen i segurament en un o dos minuts la podria haver tingut", recorda el mosso.

Un "àngel" que va salvar-li la vida

Per a en Bryan, recull l'ACN, en Jaume va ser un "àngel" que va salvar-li la vida quan ja pràcticament havia tirat la tovallola i creia que moriria asfixiat. "Si no hagués estat allà i no hagués reaccionat com ho va fer, jo ara no estaria aquí", recorda el jove.

Jaume López y Bryan Gambino / ACN

Jaume López i Bryan Gambino / ACN

"La veritat és que vaig anar directe cap a en Bryan i no vaig veure res més. Estava inconscient, sabia el que havia de fer i vaig anar-hi ràpid. Per sort, va sortir bé", explica en Jaume.

Aquell dia, el Bryan no recorda haver vist en Jaume. De fet, en veure que estava atès i ja havia recuperat la consciència, el policia va marxar. 

Per la seva banda, en Jaume ha estat de baixa per mal en un braç després de la intervenció.