Segundo Cousido, el mossèn i professor del Col·legi Salesians de Vigo que va abusar de sis menors durant uns campaments l’any 2019, així com durant altres dues activitats organitzades pel centre, es troba en crida i cerca des d’aquest dilluns. I és que el 27 de febrer vencia el termini que tenia per ingressar a la presó de A Lama, on hauria de romandre durant els pròxims 32 anys, segons la sentència de l’Audiència Provincial de Pontevedra.

El capellà va ser condemnat l'octubre del 2021 a 32 anys i mig de presó i 36 anys més de llibertat vigilada per haver abusat sexualment de sis alumnes de 15 anys durant una peregrinació a Santiago de Compostel·la que va organitzar el col·legi on exercia de professor de religió. Després de passar nou mesos en presó provisional, Cousido va pagar la fiança imposada de 12.000 euros i va obtenir la llibertat provisional, però amb l'obligatorietat de tornar al centre penitenciari per complir amb la pena.

Va alentir deliberadament el procés judicial

Malgrat que la sentència que li condemna va ser dictaminat fa gairebé dos anys, l'execució de la pena s'ha endarrerit a causa dels nombrosos recursos d'apel·lació presentats per Cousido. Finalment, i després d'acabar amb tots els tràmits necessaris, l'Audiència de Pontevedra li va comunicar el passat dijous 23 de febrer que tenia tres dies per presentar-se a la presó, un termini que no podria ajornar de cap de les maneres.

Aquest dilluns, però, els funcionaris de la presó de A Lama van notificar a la Justícia que el mossèn no s’havia presentat a l’hora indicada pel seu empresonament. Cousido s’havia esfumat, i l’Audiència de Pontevedra va emetre l’ordre de crida i cerca: les autoritats tenen instruccions per detenir-lo i empresonar-lo immediatament.

Va abusar dels seus alumnes en diverses ocasions 

Els fets dels quals se l'acusen, i que han estat provats pel Tribunal Superior de Justícia de Galícia, es remunten a l'any 2019. Durant una peregrinació organitzada pel Col·legi Salesians de Vigo i supervisada pel condemnat, aquest va aprofitar per fer tocaments als genitals de diversos dels seus alumnes. Aquesta situació es va repetir en altres dues ocasions: durant el visionament d'un partit de futbol al centre juvenil del col·legi i en el context d'uns campaments d'estiu a Cambados.

En total van ser sis nois els qui van denunciar l’exprofessor de religió. Els magistrats que portaven el cas van donar credibilitat a la seva versió, i van condemnar Cousido a tres dècades de presó. A més, ha quedat inhabilitat com a professor durant 31 anys, i té una ordre d’allunyament de les seves víctimes d’entre 4 i 9 anys.