Almenys 42 persones han mort com a conseqüència de l'intens temporal amb tempestes i fortes pluges que ha fuetejat l'oest d'Alemanya, mentre segueixen desaparegudes desenes de persones.

Els xàfecs han provocat el desbordament de rius, ha arrassat diverses cases i ha inundat soterranis. Algunes persones s'han ofegat després de quedar atrapades. Entre les víctimes es troben també dos bombers. A Bèlgica han mort quatre persones. 

 

Desenes de morts i desapareguts

Es tracta de les inundacions més devastadores en els últims decennis i estan afectant el "Land" de Renània del Nord-Westfàlia, el més poblat del país, així com el veí de Renània-Palatinat.

 

Almenys 200.000 persones s'han quedat sense subministrament elèctric i hi ha diverses línies ferroviàries i carreteres tallades, recull El País. Les inundacions han afectat també zones de Bèlgica, Luxemburg i els Països Baixos.

"El que vivim és una catàstrofe"

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha expressat avui la seva consternació per les fortes pluges i tempestes que fuetegen des de dimarts l'oest d'Alemanya.

També s'ha pronunciat el primer ministre de Renània del Nord-Westfàlia, Armin Laschet, candidat per succeir Angela Merkel a la cancelleria i que va interrompre una gira pel sud d'Alemanya i va viatjar a algunes de les localitats més afectades: "La situació continua sent dramàtica, hi continua havent persones desaparegudes", va afirmar Laschet a mitjans locals. "Estem fent tot el possible, amb la policia i amb els bombers, perquè la normalitat torni el més aviat possible", va afegir.

 

Segons ha afirmat Malu Dreyer, primera ministra de l'Estat federat de Renània-Palatinat, un dels més afectats, molts dels desapareguts són residents que s'havien refugiat a les teulades de les cases que van ser arrossegades pel corrent del riu Ahr, afluent del Rin. "És una catàstrofe! Hi ha morts, desapareguts i molta gent encara en perill. Tots els nostres serveis d'emergència estan de guàrdia les 24 hores del dia i arriscant les seves pròpies vides", va lamentar.

Inundacions Alemanya / Twitter

Inundacions Alemanya / @CatedraRRD

El ministre de Finances, Olaf Scholz, va dir que farà el que estigui a la seva mà perquè les regions afectades rebin ajuts del Govern federal: "La gent a les zones afectades per la catàstrofe estan en un situació precària. El Govern federal ha d'ajudar. Ho faré tot perquè hi hagi ajuts econòmics", va dir Scholz, que a més és candidat del Partit Socialdemòcrata (SPD) a la cancelleria.

La suma dels ajuts necessaris encara no ha estat calculada, perquè encara no hi ha una estimació total dels danys ocasionats pel temporal.

 

El servei meteorològic alemany ha advertit que aquest dijous s'esperen fortes tempestes al sud-oest d'Alemanya. Pluges contínues que es preveu durin fins divendres a la nit.

Situació a Bèlgica

Bèlgica, en menor mesura, també pateix l'assot de les inundacions. La zona més afectada pel temporal és la regió de Valònia, i en particular les províncies de Lieja (aquest) i Luxemburg (sud). A Spa, una localitat turística propera a Lieja, el centre es troba totalment inundat. A Pepinster s'ha esfondrat una desena de cases.

De la mateixa forma, Bèlgica ha posat en marxa una cèl·lula de crisi per les inundacions. Encara que la situació meteorològica s'ha calmat en les últimes hores, el Ministeri d'Interior de la província belga de Luxemburg ha recomanat a la població que es mantingui "vigilant".