Una persona ha mort i tres més han resultat ferides de caràcter lleu per inhalació de diòxid de carboni en un incident a la central nuclear d'Ascó fora de la zona radiològica, segons han confirmat fonts del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Tot indica que l'origen ha estat un error en la recàrrega d'un sistema contra incendis, que hauria provocat una fuita de CO₂ (que s'utilitza precisament per apagar focs).

Els Bombers han enviat set dotacions i el SEM quatre. En la zona afectada hi havia tres treballadors, que són tres dels afectats. El quart és un bomber de l'empresa. Els Bombers han entrat al recinte de la fuita per comprovar si hi havia algú més, però no han trobat cap altre treballador. L'incident es tracta com un accident laboral i, inicialment, no s'ha qualificat de greu.

"Un altre accident, una altra vida"

Els Bombers, que han rebut l'avís a les 18.56 hores, verificaran ara que la fuita de CO₂ està controlada i delimitaran la seva expansió, per comprovar que no queden treballadors en la zona afectada. De moment ha transcendit que la víctima tenia 46 anys. Per la seva banda, la Intersindical ha transmès el seu "condol a la família i companys del treballador mort en accident laboral a la central nucelar d'Ascó". "Desitgem una ràpida recuperació als companys ferits en el mateix accident. Un altre accident, una altra vida... quan entendreu que amb les nostres vides no s'hi juga!", han afegit.

Cap a les 20.00 hores s'ha fet saber que el sistema contraincendis de CO2 de la central nuclear d'Ascó es podria haver activat aquest dimecres a la tarda. Els Bombers de la Generalitat han rebut l'avís a les 18:56 hores i cinc dotacions terrestres s'hi han desplaçat alertats per "altes concertacions de diòxid de carboni". Segons fonts de Protecció Civil i del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), que també hi ha enviat diverses dotacions, hi havia aleshores almenys tres treballadors afectats.

No vinculat a l'activitat radiològica

A les 21.00 hores, Bombers han informat mitjançant les xarxes socials que són "set dotacions a un incident no vinculat a l'activitat radiològica a la central nuclear d'Ascó (avís 18.55). El sistema antiincendis ha patit una fuita de CO₂ que ha afectat 4 persones. Juntament amb el personal de la planta, hem restablert la seguretat del recinte".

Aquest agost, Vandellós II també va patir una "anomalia" en un transmissor de pressió que proporciona senyal en el panel de parada remota, que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), l'organisme públic que vetlla per la seguretat en les centrals, va decidir elevar a nivell 1 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics. La central nuclear d'Ascó (Tarragona), juntament amb la de Vandellós II, produeix al voltant del 50% de l'energia elèctrica consumida a Catalunya.

 

Imatge principal: La central nuclear d'Ascó / ACN