El Servei de Protecció a la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil de Tarragona investiga un possible cas d'enverinament de gats. Va ser un voluntari d'una associació sense ànim de lucre, encarregada del control de les colònies de gats, qui va donar l'avís després de trobar un gat moribund en les proximitats del seu habitatge en les urbanitzacions de Rodolat del Moro i Sant Pere i Sant Pau.

L'animal presentava vòmits i convulsions

Després d'alertar SEPRONA i sol·licitar la ràpida assistència veterinària, es va saber que l'animal presentava un quadre clínic de vòmits i convulsions. Malgrat els esforços dels professionals, no es va poder fer res per salvar-lo. Els agents van poder saber posteriorment pels veterinaris que el gat estava en perfectes condicions el dia anterior i que els símptomes que presentava —vòmits, salivació abundant i convulsions— indicaven que podia haver estat enverinat.

gat
Imatge del gat enverinat I Imatge: Guàrdia Civil

L'ús de verí és un delicte cruel

Respecte a l'ús de verí, el Codi Penal Espanyol el regula com fet delictiu per qualsevol persona que no estigui autoritzada per a això. També s'inclou utilitzar esquers enverinats, que principalment s'utilitzen per matar animals del carrer. La llei espanyola dicta que sigui quin sigui el producte que s'usi, és un mètode massiu, cruent i no selectiu.

L'esquer enverinat consisteix a deixar qualsevol producte, sigui carn o peix o un altre aliment, amb verí. Constitueix un fet criminal i, per tant, la persona responsable de tal conducta pot ser denunciada davant de la Guàrdia Civil com a autora d'un delicte.

La Guàrdia Civil recorda que no s'ha de tocar un animal enverinat

Els agents de SEPRONA recorden que mai no s'ha de tocar un animal que mostri indicis d'enverinament, ja que també pot resultar nociu per a nosaltres. A més, es podria alterar la investigació judicial si es canvia de lloc el cos del delicte. Per aquesta raó, la Guàrdia Civil recomana revisar la zona on s'ha trobar l'animal per si existissin més cadàvers i deixar tot documentat mitjançant fotografies i vídeos. A més, és essencial comunicar el succeït com més aviat millor a SEPRONA.