El periodista neerlandès Peter R. de Vries, especialitzat en investigació del crim organitzat als Països Baixos, ha mort aquest dijous com a conseqüència del tiroteig del qual va ser víctima dimarts de la setmana passada al centre d'Amsterdam.

El periodista és conegut als Països Baixos per les seves investigacions sobre el crim organitzat i per la seva participació com a confident en casos policials molt mediàtics del país. El més conegut és el cas Marengo, que inclou delictes d'assassinat i narcotràfic en la causa oberta contra l'holandès-marroquí Ridouan Taghi, considerat un dels narcotraficants més importants d'Europa.

Van disparar-lo al cap a la sortida d'un programa

El reporter va morir als 64 anys, en presència de la seva família en un hospital d'Amsterdam on ha estat més d'una setmana lluitant per la seva vida, amb ferides molt greus.

Peter R. de Vries / Cedida

Peter R. de Vries / Cedida

"Peter va lluitar fins al final, però no va poder guanyar la batalla. Estem immensament orgullosos d'ell i alhora amb una sensació inconsolable", van escriure els familiars en un comunicat.

El periodista va ser víctima d'un tiroteig el passat 6 de juliol a la tarda al centre d'Amsterdam, quan abandonava els estudis de televisió d'un programa en què solia participar amb freqüència com a tertulià expert en el crim organitzat. L'atacant va disparar cinc vegades i un dels trets va assolir el cap de Peter.

Tirotejo periodista Amsterdam / EFE

Tirotejo periodista Amsterdam / EFE

Va ser traslladat ràpidament a l'hospital després de quedar "greument ferit" després de l'atac, va explicar l'alcaldessa d'Amsterdam, Femke Halsema, en una roda de premsa. També va qualificar el veterà reporter d'"heroi nacional" i "periodista valent", que ha estat objecte d'un "crim brutal i covard".

Dos detinguts sospitosos

La Policia neerlandesa havia anunciat poc després del tiroteig que buscaven un home de pell blanca, complexió prima, amb un abric verd fosc d'estil camuflatge i una gorra negra, considerat el presumpte autor del tiroteig i que havia fugit després de disparar el periodista.

Tirotejo periodista Amsterdam / EFE

Tirotejo periodista Amsterdam / EFE

Finalment la policia neerlandesa va detenir a prop de la Haia dues persones com a sospitoses del tiroteig, que es troben arrestades en espera de judici, relata Efe.

Un home de 35 anys i nacionalitat polonesa, que resideix oficialment a la ciutat de Maurik (centre dels Països Baixos), és -segons diversos mitjans locals- Kamil E., que presumptament conduïa el cotxe amb què l'autor del tiroteig va fugir.

L'altre arrestat, un jove de 21 anys, veí de Rotterdam, és qui presumptament va disparar a Peter i -també segons la premsa local- es diu Delano G., un neerlandès amb diversos antecedents policials des que era un adolescent i va ser condemnat a 10 mesos en detenció juvenil quan tenia 17 anys. Encara s'estan investigant els motius del tiroteig.

Peter R. de Vries contra el crim organitzat

El mort era famós als Països Baixos per les seves investigacions sobre el crim organitzat. Ha participat com a confident en els casos policials més mediàtics.

El més conegut és el cas Marengo, que inclou delictes d'assassinat i narcotràfic. El protagonista d'aquesta trama, el mafiós Ridouan Taghi, considerat un dels narcotraficants més importants d'Europa i el fugitiu més buscat del país fins al seu arrest a Dubai el 2019, tenia a Peter en la seva llista negra.

Ridouan Taghi / RRSS

Ridouan Taghi / RRSS

El mateix any en què es va saber que Peter estava en el punt de mira del líder narcotraficant Ridouan Taghi, el germà i l'advocat del testimoni protegit més important del cas Marengo, Nabil B., van ser assassinats a trets a Amsterdam, en un intent de silenciar-los perquè no testifiquessin en el judici contra Taghi i els seus homes. Taghi és sospitós d'ambdós crims, entre altres que se li atribueixen.

Des d'aleshores el periodista va començar a estar protegit per la policia després de rebre diverses amenaces de mort. No ha transcendit si en el moment del seu assassinat comptava amb guardaespatlles.