Tragèdia a les festes de Santa Magdalena de Pinell de Brai (Terra Alta). El Joan, un jove de 30 anys, ha mort d'un traumatisme cranioencefàlic després de rebre un cop de campana durant el tradicional toc de ventar, que consisteix a donar una volta sencera a les campanes de l'església. L'accident ha tingut lloc aquest dissabte al voltant de dos quarts de vuit del matí a la torre de la parròquia de Sant Llorenç, a la plaça de la Vila, al bell mig del municipi, on la víctima havia pujat per ajudar a fer ventar la campana

Les persones que hi eren en aquell moment al campanar han avisat immediatament als serveis d'emergències en veure que el noi queia inconscient i amb una gran ferida sagnant al cap, fruit de l'impacte amb la campana i el posterior rebot contra la paret. Des del 112 s'han activat cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat, dues patrulles dels Mossos d'Esquadra i dues ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Quan han arribat els equips de rescat, el jove havia entrat en aturada cardiorespiratòria. Els esforços per reanimar-lo no han tingut èxit, i han hagut de declarar la seva mort. Els Bombers s'han encarregat de baixar el cos sense vida del jove per les escales del campanar.

L'alcaldessa de Pinell de Brai, Laura Vallespí, ha explicat que la víctima i la seva família eren originaris del poble, tot i que feia anys que vivien a Barcelona. El Joan havia participat de les festes de Santa Magdalena des de ben petit, també en la tradició del toc de ventar, i havia anat al poble aquests dies per a gaudir-les un any més. La batllessa ha recordat que hi ha hagut casos amb anterioritat que persones inexpertes s'han fet mal, però no era el cas del jove mort aquest dissabte. "Estem tots en xoc", ha assegurat. 

Suspeses totes les activitats de la festa 

El toc de ventar es fa tradicionalment el dia abans que comencin les festes de Santa Magdalena per anunciar la romeria, que és l'activitat principal. En aquest sentit, des de l'ajuntament s'ha anunciat la suspensió de tots els actes previstos per aquests dies, i s'han decretat tres dies de dol oficial en record del jove difunt. A més, l'alcaldessa ja ha avançat que a partir d'ara hi haurà canvis en el volteig de campanes perquè no torni a passar una altra desgràcia. "Segurament s'haurà de fer d'alguna altra manera. Deixarem passar avui perquè ens trobem en estat de xoc, i després ho valorarem entre l'Ajuntament, l'associació de Santa Magdalena i l'església", ha conclòs Vallespí.