L'home, a qui el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va donar per mort, però que després el forense va descobrir que era viu, ha mort finalment després de ser traslladat a l'hospital. La víctima, de 64 anys i veí de Riudecanyes (Baix Camp), tenia un estat de salut molt feble i li costava respirar.

Un diagnòstic erroni

Els fets van tenir lloc dissabte passat a la tarda, quan el SEM va rebre una trucada d'auxili del germà de l'individu alertant que aquest es trobava inconscient al seu domicili particular. En arribar a l'habitatge, els sanitaris van donar per mort a l'home. Tanmateix, poc després, el metge forense va comprovar que encara tenia pols, malgrat que el batec del seu cor era feble i li costava respirar. Immediatament, van traslladar l'home en ambulància a l'hospital Sant Joan de Reus, on li van practicar les proves necessàries per saber què és el que patia. Desafortunadament, l'individu va morir un dia després.

Segons informa l'agència EFE, la trucada d'emergència va tenir lloc dissabte passat. Es van traslladar al domicili diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra, el SEM i els Bombers, que van prestar la seva ajuda per poder obrir la porta de l'habitatge, que estava tancat per dins.

En dubte la professionalitat dels sanitaris

Aquest fet posa en dubte l'actuació mèdica per part del SEM. Pel que sembla, el màxim responsable del Sistema d'Emergències Mèdiques que va ser enviat a la localitat de Riudecanyes per poder examinar l'home, que estava inconscient, va considerar que havia mort. Com que no van detectar pols, els sanitaris no li van practicar cap mena de reanimació. En considerar que l'individu havia mort, es va activar el protocol corresponent a aquest tipus de situació i es va avisar un metge forense perquè certifiqués la mort i autoritzés l'aixecament del cadàver. Tanmateix, aquest va comprovar que l'home encara mostrava signes vitals. L'ara mort tenia un pols gairebé imperceptible i una respiració molt feble. Per aquesta raó, es va anul·lar el cotxe funerari i es va avisar d'urgència una ambulància medicalitzada per al trasllat del pacient.

Possible denúncia als responsables del SEM

Amb tot això, el Sistema d'Emergències Mèdiques pot obrir una investigació interna per aclarir què va succeir. Així doncs, aquesta actuació pot tenir conseqüències greus, ja que s'hauran de depurar responsabilitats del diagnòstic erroni. També, pot ser que els familiars de la víctima atesa al domicili presentin una denúncia contra els professionals.