Un monjo de 68 anys de Poblet acusat d'un delicte d'abús sexual a menor, el passat 15 d’agost del 2021, s'hauria declarat culpable "d'un sol tocament" davant del jutge de guàrdia de Valls, segons han informat fonts del monestir cistercenc a l'ACN.

La declaració s'ha fet aquest dijous al migdia a la comissaria de Valls (Tarragona), després que fos detingut aquest dimecres pels Mossos d'Esquadra de Valls i hagi passat la nit a comissaria. El magistrat l'ha deixat en llibertat amb càrrecs

 

La menor es trobava de visita turística

Els fets s'haurien produït a l'interior mateix del monestir de Poblet, i haurien afectat una menor d'edat que s'hi trobava de visita turística.

Fonts de el monestir cistercenc han explicat a Efe que el succés va ocórrer el 15 d'agost a la sortida de la missa conventual, a la plaça de al monestir, quan un monjo conversava amb la família de la nena, de 5 anys, i l'acusat jugava amb la menor en una zona amb públic.

Segons ha assegurat el president del patronat de Poblet, en Tòfol Trepat, el monjo va sortir de la missa a les 12.30 hores del passat dia 15 d'agost acompanyant els pares de la nena i, a la plaça de al monestir, davant nombroses persones, li feia bromes i pessigolles a la menor davant dels seus pares. En un moment donat, la nena es va aixecar la faldilla que vestia i el monjo l'hauria tocat, moment que un turista alemany va captar amb la seva càmera fotogràfica.

En veure la foto i consultar-ho amb juristes del seu país, li van aconsellar que portés la fotografia a la policia i per això va presentar la denúncia amb la foto davant dels Mossos, que també han interrogat a la família i tenen pendent fer-ho amb l'altre monjo que era al lloc quan va ocórrer l'escena.

Tòfol Trepat ha assegurat que "no és creïble un abús de menor a les 12.30 del matí davant de l'Església abacial, davant els pares, que, a més, són amics de Poblet". "Sóc el primer a criticar la pederàstia, però el que ha passat amb aquest cas és una caça de bruixes. Crec saber que tot està aclarit, però el mal ja està fet", ha declarat Trepat.

Segons fonts de el monestir, la família, molt pròxima a el monestir i assídua als seus actes religiosos, no ha presentat cap denúncia ni considera que l'acció de l'monjo pugui ser considerada delicte.

De totes maneres, aquesta denúncia vincula per primera vegada el monestir -que forma part de l'arxidiòcesi de Tarragona-amb casos de presumptes abusos sexuals i pedofília.

En un comunicat el pare abat de poblet, Octavi Vilà, ha explicat que ha informat immediatament a la comunitat d'aquests esdeveniments i que, d'acord amb el Consell del Monestir, s'han pres les mesures corresponents.

Prohibició cautelar al monjo

S'ha imposat la "prohibició cautelar al monjo d’exercir d’ara endavant els seus drets capitulars, de realitzar qualsevol activitat pastoral i d’abandonar la clausura", diu l'escrit. També s'ha obert immediatament una "investigació prèvia canònica, sempre d’acord amb el previst en la legislació civil per a aquests casos, per tal d’informar dels fets la Congregació per a la Doctrina de la Fe tan prompte com sigui possible". I finalment s'ha anunciat la intenció de col·laborar plenament "amb les autoritats policials i judicials per tal d’aclarir els fets i depurar les responsabilitats que se’n poguessin derivar, tot respectant sempre el dret a la presumpció d’innocència de l’acusat".

De manera especial, el Monestir vol "mostrar la nostra solidaritat i suport a tots aquells que es puguin sentir afectats per aquests fets, particularment la família de la menor. Ens dol profundament aquesta situació i manifestem de manera contundent el compromís i la voluntat de lluitar contra tota mena d’abusos a l’Església", conclou el document.