Compte amb deixar oblidades les monedes de 20 cèntims. És molt habitual que quan paguem en efectiu a algun lloc i ens tornin el canvi, aquelles monedes amb un valor inferior als 50 cèntims les deixem descartades sense prestar-los gaire atenció i fent que acabin oblidades i acumulant pols. Però és possible que això hagi estat un error i durant tot aquest temps hàgim tingut una moneda al fons de la cartera que ens podria haver fet guanyar molts diners. Això és gràcies a la numismàtica, que fa que els col·leccionistes puguin pagar molts diners per elles depenent de l'antiguitat, el nombre que se n'hagin fabricat o alguna errada d'encunyació que puguin tenir.

El valor econòmic que es pot arribar a oferir per elles depèn, d'una banda, d'aquests tres factors, però també de l'estat en conservació en què es trobin. Si la moneda sembla que acabi de sortir de la fàbrica es pagarà molt més per ella que si està bruta i desgastada pel pas del temps. En tot cas, no es perd res per mirar aquelles monedes oblidades a la cartera, ja que podria ser que una d'aquestes fos la que tinguéssim nosaltres i en portals com Foronum, Etsy o Catawiki es podrien vendre per una gran quantitat de diners. En el cas de les monedes de 20 cèntims, per entre 90 i 1.500 euros.

Una moneda italiana de 2002

La més "econòmica" d'aquestes monedes de vint cèntims és una per la qual es pot arribar a pagar 90 euros. Es tracta d'una moneda de vint cèntims encunyada a Itàlia l'any 1999 i que té aquest alt valor perquè es va fabricar amb un excés de metall a la banda dreta.

Moneda de vint cèntims encunyada a Itàlia el 2002. Foto Cedida
Moneda de vint cèntims encunyada a Itàlia el 2002. / Foto: Cedida

Una moneda grega de 2002

Una mica més de diners es paga per una altra moneda de vint cèntims que es va encunyar el mateix any 2002, però a Grècia. Per ella es poden pagar fins a 225 euros perquè presenta múltiples errades: les estrelles estan mal fetes, la pàtina està danyada i l'anvers també presenta desperfectes.

Moneda de vint cèntims encunyada a Gràecia el 2002. Foto Cedida
Moneda de vint cèntims encunyada a Grècia el 2002. / Foto: Cedida

Una moneda amb excés de coure

En aquest cas, no es tracta d'una moneda encunyada en algun país o en algun any en concret. Es tracta de qualsevol moneda de 20 cèntims que presenti un excés de coure. Si tens un d'aquests exemplars, sempre que estigui ben conservat, es pot pagar 600 euros per ell.

Moneda de vint cèntims amb excès de coure, a l'esquerra, comparada amb una de normal. Foto Cedida
Moneda de vint cèntims amb excés de coure, a l'esquerra, comparada amb una de normal. / Foto: Cedida

Una moneda alemanya de 2002

Una d'aquestes monedes amb excés de coure és concretament una encunyada l'any 2002 a Alemanya i en la qual es pot veure la Porta de Brandenburg de Berlín. És molt difícil de trobar i en algunes webs de subhasta s'arriba a pagar per ella uns 900 euros.

Moneda de vint cèntims encunyada a Alemanya el 2002. Foto Cedida
Moneda de vint cèntims encunyada a Alemanya el 2002. / Foto: Cedida

Una moneda espanyola de 1999

Però la moneda de vint cèntims més cara del món és espanyola i es va encunyar l'any 1999, quan els euros encara no havien entrat en circulació. Es pot arribar a pagar 1.500 euros per ella, ja que la imatge de Cervantes està impresa amb un excés de metall.

Moneda de vint cèntims encunyada a Espanya el 1999. Foto Cedida
Moneda de vint cèntims encunyada a Espanya el 1999. Foto Cedida