Moltes vegades paguem en efectiu i quan ens tornen els diners els fiquem a la cartera o a la butxaca i ens n'oblidem. Segurament sense parar detall en la moneda que ens acaben de donar, quin dibuix té o de quin país és. Si acostumen a ser de pocs cèntims, el seu valor ínfim fa que es quedin allà acumulant pols durant mesos perquè ens fa cosa pagar amb elles. Però la realitat és que aquest tipus de moneda, tot i que tenien un valor molt petit quan es van fabricar, amb el pas dels anys es poden haver tornat molt valuoses. Per això cal revisar-les de tant en tant, no fos el cas que ens emportéssim una sorpresa i poguéssim guanyar uns diners inesperats.

En el món del col·leccionisme de monedes es poden arribar a pagar molts diners per una simple peça. Com més única i millor conservada estigui, més es pot arribar a pagar. Moltes vegades no se sap on estan aquests exemplars, i pot ser que el tingui algú i no ho sàpiga. Pot passar per exemple amb la moneda de cinc cèntims més cara del món. Tot i que quan es va fabricar amb prou feines tenia valor econòmic, actualment en moltes plataformes es poden arribar a pagar més de 500 euros per ella. En casos extrems, fins i tot, s'arriben a oferir 950 euros si està molt ben conservada en portals com Ebay o Etsy. Per contra, en altres portals com Wallapop el preu pot baixar fins a 250 euros.

A la dreta, la moneda encunyada a França l'any 1999 que s'ha convertit en la més buscada del món. Foto: Cedida

Una moneda francesa de 1999, els cinc cèntims més valuosos del món

Es tracta d'una moneda encunyada a França l'any 1999 i dissenyada per Fabienne Coutiade, gravadora de la Casa de la Moneda de París. En l'anvers hi apareix el rostre d'una jove Marianne, una figura al·legòrica de personificació nacional que s'ha convertit en un dels símbols de la República Francesa. El que podria ser una simple moneda qualsevol, es converteix en especial perquè, si es compara amb altres monedes de cinc cèntims amb el mateix disseny, es veu com en aquesta encunyació en concret el rostre apareix lleugerament deformat. Això va fer que ràpidament es retirés de la circulació, motiu pel qual encara té més valor perquè se'n conserven pocs exemplars.