No és bona idea marxar d'un accident de trànsit, però menys si ets un lladre -suposat, fins que es demostri el contrari- i si al cotxe sinistrat et deixes el teu mòbil amb imatges d'armes i d'altres objectes robats. Els Mossos et trobaran i et detindran, tot i les traves dels jutges. És el cas que s'ha conegut avui i que ha permès, arran d'aquest accident de trànsit on es van descuidar un telèfon mòbil al cotxe, a Lleida, detenir quatre persones -una ja era a la presó, un conegut dels Mossos- per un robatori l'1 de desembre de l'any passat en una casa de la partida Pla de Montsó, al Segrià. 

Arran d'aquell robatori, on es van furtar armes i altres objectes de valor, els Mossos d'Esquadra de la DIC de Lleida van iniciar una investigació. Els lladres van forçar els accessos i va sostraure joies i altres objectes de valor i es van emportar dos vehicles amb les claus que van aconseguir al lloc. Un dels vehicles va ser recuperat la mateixa nit quan la Guàrdia Urbana de Lleida va localitzar el vehicle circulant pel camí de la Mariola. En veure's sorpresos, els dos ocupants van fugir corrents. L'altre vehicle va ser trobat l'endemà en un descampat, també per la zona. Es van poder recuperar part de les joies, però no les armes que s'havien emportat.

Un accident i un mòbil abandonat, clau

Va ser el 8 desembre quan per la zona dos cotxes van xocar de manera frontal. El conductor d'un dels vehicles va escapar del lloc dels fets i quan van arribar els Mossos d'Esquadra a lloc van localitzar un telèfon mòbil. Els agents el van trastejar per saber de qui podia ser i per saber si era del conductor o era sostret i va ser quan van veure que hi havia imatges d'armes. Els agents van posar-se en contacte amb els investigadors dels Mossos i van demanar autorització judicial per tal de poder accedir al telèfon i fer el buidatge. 

Paral·lelament, un home es va presentar al lloc de l'accident assegurant que era el propietari del cotxe i que li acabaven de robar. Els agents de la policia catalana encara no havien fet cap gestió de l'accident quan es va presentar el titular del vehicle, fet que va fer desconfiar. Els Mossos l'acusen de falsa denúncia i creuen que tot i tenir el cotxe al seu nom no n'era l'usuari i va denunciar la sostracció per encobrir a un altre membre del seu clan.

Les investigacions amb les imatges que es van aconseguir del mòbil que s'havien deixat al cotxe accidentat es va poder relacionar el titular del telèfon, i el conductor del cotxe, amb el robatori de l'1 de desembre a la partida Pla de Montsó i també amb una plantació de marihuana d'interior situada als Alamús. Durant diverses setmanes, els agents de la DIC de Lleida han seguit la pista dels objectes robats -en el buidatge es va poder saber qui eren els implicats en el robatori i com van intentar canviar les armes de guerra robades per un vehicle- i també de les plantacions de marihuana que els implicats, tots de nacionalitat espanyola i d'ètnia gitana, controlaven a cavall del Segrià i de la Franja de Ponent

WhatsApp Image 2024 03 16 at 16.23.51
Imatge de la marihuana traslladada de la plantació a assecar-se, intervinguda pels Mossos / CME

Aquest passat divendres, després d'haver aconseguit saber qui era qui, els Mossos van decidir detenir-los. Sabien que anaven d'Alfarràs a Lleida i que podien portar marihuana, i es va organitzar un control per poder-los detenir. En arribar a la zona on eren les patrulles, a la població d'Alguaire, va intentar evitar-lo realitzant una conducció temerària fins que van impactar amb un dels vehicles policials. Els Mossos van poder detenir tres persones; entre ells, el conductor, relacionat amb el robatori del primer de desembre. A l'interior del cotxe els agents van localitzar una bossa amb gran quantitat de cabdells de marihuana, valorats en 47.000 euros

Galimba, el conductor del cotxe, un vell conegut dels Mossos

Es dona el cas que el segon implicat en el robatori, el Galimba, com se'l coneix, ja està ingressat a presó. Va ser detingut el 17 de gener al barri de Campclar a Tarragona després d'un seguiment policial va ser aturat per una conducció temerària i va resultar que tenia dues ordres pendents de detenció i ingrés a presó. L'home feia més de dos anys que s'amagava de la policia, en cases ocupades i sense mantenir contacte directe amb la seva família. Els Mossos també han imputat la parella d'aquest home que ja és a la presó per un delicte de salut pública per la seva suposada relació amb la plantació de marihuana dels Alamús.

detencio tarragona
Imatge de la detenció del Galimba, a Tarragona / Cedida

La investigació, iniciada per la troballa del mòbil que, suposadament, Galimba, es va deixar al cotxe amb el qual va tenir l'accident, i la versió erràtica d'un dels cosins d'ell, que el va haver d'encobrir sota amenaces, ha portat la policia a aclarir el robatori del desembre i desmuntar una plantació de marihuana. Tot i això, els Mossos no ho han tingut fàcil, tot i que de les investigacions els agents creien que sabien on eren els implicats, el jutge que ha portat el cas no va autoritzar les entrades a les cases on creien que podien ser. Amb tot, però, la investigació, pel seu pes, ha acabat caient i s'han pogut fer els diversos detinguts, els objectius que tenien els investigadors.