Els Mossos segueixen rere la pista del mapa astronòmic de 1504 que va ser robat el 17 d'abril de la biblioteca Carles Rahola de Girona per un misteriós lladre. El tresor no va aparèixer als dos pisos que els investigadors de la Unitat Central de Patrimoni Històric (UCPH) de la DIC dels Mossos van fer a França després de detenir un home, de nom francès, que creuen que va ser l'autor material del robatori. Les imatges quadren, entre les que es van enregistrar a l'entrada de la biblioteca de Girona i també amb les declaracions fetes per la bibliotecària quan van aconseguir trobar la fitxa de l'home que després va ser arrestat. 

El detingut, tal com va avançar ahir ElCaso.cat, va passar a disposició de la magistrada Zita Hernández Larrañaga, titular del Jutjat d'Instrucció 30 de Barcelona, que va enviar-lo a la presó per assegurar les dues entrades judicials als pisos de França, però el va deixar en llibertat després de no poder localitzar el mapa i mentre avancen les investigacions dels Mossos per aclarir els fets. Durant l'escorcoll es va poder recuperar més material històric que tot sembla indicar que havia estat robat o espoliat. En col·laboració amb la Guàrdia Civil i l'Office Central de lutte contre le trafic des Biens Culturels (OBCB) de la policia judicial francesa s'està fent inventari de tot el que es va trobar. 

Qui és el lladre del mapa de 1504?

Però qui és el lladre? Segons han explicat fonts de la investigació es tracta d'un home d'uns 60 anys, de perfil baix, un fet que va fer desquadrar als mateixos investigadors. Desconeixen, ara per ara, quin era el seu objectiu. Si va, suposadament, robar el mapa de la Carles Rahola de Girona per encàrrec o què en volia fer. I sobretot, ara per ara, on el va amagar. L'home, de moment, no consta que hagi explicat on és. Les càmeres i la declaració de la bibliotecària confirmen que va ser ell, però l'objectiu dels investigadors és poder trobar el tresor, la part d'un llibre de 1504, de valor incalculable. 

Imitador de Zsolt Vámos o de César Gómez Rivero

El modus operandi recorda a Zsolt Vámos, un lladre de nacionalitat hongaresa, que ara té, si continua viu, uns 60 anys, i que l'any 2009 va ser detingut per la brigada de patrimoni de la Guàrdia Civil després de diversos robatoris fent-se passar per investigador en biblioteques i centres de recerca en diverses províncies d'Espanya, un total de 28, i també a Portugal i França. Finalment, va ser detingut a l'Hotel Leyre de Pamplona, però no va ser fàcil. Quan va ser detingut tenia una llista de biblioteques que ja havia visitat i les que tenia com a objectiu, amb els mapes que volia sostreure.

Es van poder recuperar alguns mapes, la seva especialitat, que com el lladre de Girona, arrencava de volums més grans, amb unes fulles de cúter, retallava amb cura per poder-los fer desaparèixer de les biblioteques. L'home, que tot i que es deia Zsolt Vámos va fer servir diverses identitats i documentació falsificada, barrejant noms i també carnets i passaports de diferents països. També va falsificar documentació que l'acreditava com a investigador, per poder entrar amb més facilitat a les zones restringides de consulta d'aquest tipus de tresors, molts d'ells, de valor incalculable. Entre d'altres, va fer-se amb dos mapes de Claudio Ptolomeo, emulant, en el seu torn, al lladre que també es dedicava a aquest tipus de robatoris, César Gómez Rivero, detingut anys abans, amb el mateix modus operandi.

Els mapes trobats en una habitació de Pamplona

Zsolt Vámos va aconseguir robar en 28 punts de la geografia espanyola i no va ser caçat fins que va cometre un error. Era molt hàbil escapant de la policia. Quan a les biblioteques descobrien el robatori, ell ja havia marxat. Fins i tot, va arribar a ser batejat com Usain Bolt, per la facilitat que tenia d'esmunyir-se de la policia, com l'atleta jamaicà fent els 100 metres llisos. Però la seva acompanyant va cridar l'atenció del recepcionista de l'hotel on estava allotjat a Pamplona i aquesta secció de patrimoni històric de la UCO de la Guàrdia Civil el va poder detenir. Mai va arribar a explicar què en volia fer dels mapes. Va dir que els volia per la seva col·lecció personal. La Guàrdia Civil va escorcollar l'habitació i hi va trobar alguns mapes, altres ja havien estat enviats a una casa que tenia a Hongria, on també van anar els investigadors. En total es van poder recuperar gairebé 70 mapes robats en biblioteques d'Espanya i de Portugal. La llista que tenia l'havia de fer passar per Catalunya, de camí a França. Després de ser detingut, i quan va quedar en llibertat, es va esfumar.

Els especialistes en aquest tipus de robatoris, després de saber del robatori de Girona, ràpidament van pensar amb aquest home, que havien situat els darrers anys a República Dominicana, on tenia una casa, amb la seva parella, però també a l'Estat espanyol. Segons les informacions dels Mossos d'Esquadra, però, es tracta d'un personatge diferent; sembla que l'escola César Gómez Rivero o Zsólt Vámos té tirada i el lladre detingut a Catalunya, amb residència a França, els hi ha volgut seguir els passos. Però ningú descarta res, ara per ara. Com el camaleònic Lupin, qui sap si Vámos també és el lladre de Girona.