Matar està malament. Fins i tot, per segons qui, és pecat. Matar persones i animals domèstics. Fins ara, però, matar animals que es colen a casa era una cosa que gairebé es feia per obligació. Ningú vol rates a casa o serps al jardí. Però alerta, la nova llei que ha aprovat el Congrés dels Diputats sobre el benestar animal obre la porta a penalitzar matar rates o serps amb, fins i tot, penes de presó. Anem a pams. 

La nova llei, que ha promogut la ministra de Podemos Ione Belarra, es va aprovar la setmana passada i ara falta que passi el tràmit del Senat. La llei no va ser fàcil tirar-la endavant. El PSOE, que és soci de govern amb els de Belarra, van presentar batalla. Els ecocomunistes van haver de cedir amb els socialistes i també amb Esquerra Republicana per tirar-ho endavant. Tot i això, asseguren que la llei ha aconseguit progressos importants i ha xocat directament contra els interessos de l’extremadreta, un motiu, asseguren a Podemos, que ja és prou per demostrar que "la nova llei és bona". 

La llei obre la porta, a sancionar, amb penes de presó i tot, a les persones que matin animals vertebrats no domèstics. D’aquesta interpretació de la llei, tal com asseguren diversos mitjans espanyols, la nova llei contempla una pena de presó entre 12 i 18 mesos si es mata un animal vertebrat com per exemple una rata o una serp. Aquesta condemna seria si hi ha agreujants, com fer-ho davant d’un menor d’edat, amb instruments -una escombra?- o amb acarnissament. La sanció rebaixa a entre 6 i 12 mesos si es fa sense aquests agreujants i fins a 12 mesos si no es causa la mort de l’animal, però se li causen lesions. Les sancions si són animals domèstics com gats i gossos són molt més elevades. 

Matar una rata i acabar a la presó

Per tant, si la llei esgota el tràmit al Senat i s’acaba publicant i entra en vigor, caldrà anar molt en comptes abans d’intentar foragitar una serp del jardí o una rata del pàrquing. Si l’acabes matant podries acabar a la presó amb assassins o violadors. Com en tota llei, aquestes sancions caldrà que siguin interpretades i, finalment, dictades per un jutge, que fan que els impulsors d’aquesta modificació del Codi Penal treguin ferro a l’assumpte, assegurant que la llei no està pensada per castigar qui mati una rata que es coli a casa. Amb tot, la llei així ho recull i quedarà per escrit.

Captura de pantalla 2023 02 13 a les 13.30.19
Imatge del redactat de la llei sobre el benestar familiar que ha aprovat el Congrés 

La ministra sembla que no ha fet cas a les indicacions que va rebre per part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) alertant que les sancions que plantejava aquesta reforma eren desproporcionades i que no tenia sentit plantejar penes de presó de fins a 18 mesos per matar una rata o algun animal vertebrat no domèstic. El mateix CGPJ va detallar al ministeri de Belarra que les sancions que contempla la nova llei són similars a les d’agredir persones -quan aquestes no necessiten tractament mèdic-, per exemple.