Ensurt dels grossos a la Morera de Montsant, al Priorat. Una parella que havia comprat una masia en aquest municipi va trobar, quan van començar a fer obres, un arsenal d’explosius. En concret, i segons han pogut detallar els Mossos d’Esquadra, que es van desplegar a la zona amb especialistes en desactivació d’explosius, el Tedax, es van localitzar i extreure 280 cartutxos de dinamita, quatre granades de mà i munició diversa.

Material antic però encara perillós

Segons ha explicat el cos policial, els propietaris van comprar l'immoble amb la intenció de fer-hi reformes i en començar van descobrir els artefactes explosius. La policia catalana ha obert una investigació per aclarir els fets. Es tracta de material antic, però embossat i amb caixes, fet que fa pensar que no es tracta de material molt pretèrit. Els cartutxos, d’un pes de més de 250 grams, tot i que alguns presentaven erosió i estaven malmesos pel pas del temps, encara estaven actius i tenien càrrega.

Després de retirar els explosius, les quatre granades de mà i la munició i d’haver-ne fet el corresponent reportatge fotogràfic per tal de poder esbrinar d’on havien sortit, s’han destruït amb màxima seguretat.

Si bé la parella que van comprar la masia, quan van descobrir l’arsenal, van comunicar-ho als serveis d'emergència, els Mossos d’Esquadra no es van presentar a la masia fins passats alguns dies. Fonts dels Mossos asseguren que per culpa de l’incendi de Mont-roig del Camp, de la setmana passada, va fer impossible una retirada abans. Tot i això, no han explicat quins motius han fet que l’actuació del Tedax s’hagi vist afectada per aquest incendi.

Trucar al 112

Els Mossos avisen que és molt important trucar al 112 sempre que es localitza, en un immoble o a l’aire lliure, material explosiu, sigui modern o de la Guerra Civil Espanyola. Tot i que hagi passat molt temps, el material encara pot portar càrrega activa i pot ser perillós. Molts serveis d’aquesta unitat especialitzada d'artificiers dels Mossos són per retirar, sobretot a la zona de les Terres de l’Ebre, de material explosiu abandonat després del 1939.