Martina Rossi, una jove italiana de 20 anys, va caure pel balcó d'un hotel de Palma el 2011. Ara s'ha pogut confirmar que no es va suïcidar, sinó que va morir intentant escapar d'una violació.

Resolta la mort de Martina Rossi després de 20 anys

Els fets es remunten al 3 d'agost de 2011, quan una jove de 20 anys queia del balcó del cinquè pis d'un hotel de Palma, a Mallorca. El que semblava un suïcidi o un accident ha acabat confirmant-se com una fugida a la desesperada d'una violació grupal.

Després de deu anys i cinc processos judicials, s'ha pogut confirmar com van succeir realment els fets.

Després de la mort de la Martina, els dos amics amb qui estava de vacances a l'hotel, Alessandro Albertoni, campió de motocròs, i Luca Vanneschi, els dos d'uns trenta anys i veïns de Castiglion Fibocchi, a prop de Florència, van haver d'asseure's al banc dels acusats.

No es va suïcidar, fugia d'una violació grupal

Encara que la seva defensa argumentava que la jove s'havia suïcidat, el procurat general ja va reiterar durant el primer judici que la caiguda es devia que "estava intentant escapar d'una violació en grup".

Els dos joves van ser en un principi condemnats a sis anys pel tribunal de la regió d'Arezzo, tot i que van resultar absolts després en apel·lació pels jutges florentins.

Alessandro Albertoni / Arxiu|Arxivament

Alessandro Albertoni / Arxiu

Després del seu alliberament, la Fiscalia va continuar lluitant i va recórrer al Tribunal de Cassació, que és un recurs extraordinari per anul·lar una sentència judicial "que conté una incorrecta interpretació o aplicació de la llei".

Últim recurs davant dels tribunals italians

El jutge d'instrucció ja havia acceptat rotundament les reconstruccions dels dos primers judicis que havien establert que la "convivència" dels dos imputats a l'habitació de l'hotel a Palma de Mallorca, "va influir negativament" en la reacció de la Martina, que, davant d'un estat de xoc i la incapacitat de defensar-se, va triar la via d'escapada més difícil". Aquesta via no va ser la porta, sinó enfilar-se per la barana de la terrassa. "Però només per escapar i no amb intenció suïcida".

Luca Vanneschi / Arxiu|Arxivament

Luca Vanneschi / Arxiu

La defensa va lluitar per l'absolució provant d'ajornar l'audiència amb algunes objeccions judicials no reconegudes pel Tribunal.

I finalment, després de deu anys de plet, els jutges del Tribunal de Cassació d'Itàlia han confirmat la pena de presó de tres anys contra Albertoni i Vanneschi per intent de violència sexual grupal.

Alessandro Albertoni i Luca Vanneschi, culpables

Els jutges del Tribunal Suprem han acceptat les sol·licituds del Fiscal General confirmant la sentència d'un dels delictes de què estaven acusats els dos homes.

L'altre càrrec, que els feia responsables de la mort de Rossi, va prescriure. Afortunadament, la sentència per intent d'agressió sexual ha arribat abans que expirés el delicte, que tenia data fins al 16 d'octubre.

Segons recull el mitjà italià Il Corriere della Sera, la família ha acollit la decisió amb alleujament i alegria.

"Per fi s'ha fet justícia", ha comentat Bruno Rossi, pare de la Martina. "La meva esposa i jo no volíem revenja, només la veritat. Ningú no podrà tornar-me a la meva filla, ningú no podrà alleujar el nostre dolor etern. Però ara la Martina ha recuperat la dignitat que es mereix després de tot el fang que li van llançar i podrem recordar-la de la millor manera possible".