Després d'haver retardat en diverses ocasions la decisió, el govern del Marroc ha aprovat aquest dijous un projecte llei històric i es prepara per legalitzar la producció de cànnabis per l'ús mèdic i industrial.

Projecte llei per legalitzar la marihuana

Malgrat que el cultiu de cànnabis estava oficialment prohibit al Marroc, el país nord-africà planeja permetre el cultiu, l'exportació i la venda nacional de cànnabis, una mesura que s'espera que ajudi els agricultors empobrits de les muntanyes del Rif al mig d'un creixent mercat global legal per a l'agricultura.

El cànnabis es conrea principalment a les muntanyes del nord del Rif i l'objectiu d'aquest projecte de llei és millorar els ingressos dels agricultors, protegir-los dels narcotraficants que ara controlen el comerç de cànnabis i obtenir accés al ric mercat internacional legal de la droga, recull Reuters. Els camperols que conreïn i comerciïn amb marihuana fora del circuit oficial seran sancionats.

Marihuana / Pixabay

Marihuana / Pixabay

Encara que aquesta llei permetrà l'ús del cànnabis per a tractaments mèdics i industrials, el Govern assegura que continuarà castigant els 'usos recreatius' d'aquest.

Poca oposició

Els intents anteriors de legalitzar el cultiu de cànnabis al Marroc havien fracassat, però aquesta vegada el projecte llei no ha despertat una gran oposició. El partit PJD, que encapçala el govern, va abandonar la seva oposició a legalitzar el cànnabis després que l'agència de drogues de l'ONU eliminés la planta de la seva llista d'estupefaents més estrictament controlats. Tan sols algunes veus s'han mostrat contràries a la nova mesura: l'expresident del Govern, Abdelilah Benkiran (PJD), ha amenaçat de retirar-se del partit si els seus companys prossegueixen amb el projecte llei i li donen suport definitivament al Parlament.

Amb l'aparició de la futura llei, el Marroc es convertirà en un dels pocs països a la regió i del món àrab en legalitzar la marihuana. I es preveu que continuï sent un dels principals productors de cànnabis mundials, ara legalment.