Una dona italiana de 75 anys ha hagut de recórrer a la justícia per fer fora els dos fills, de 40 i 42 anys, que encara vivien a casa seva, a Pavia, a 40 quilòmetres al sud de Milà, sense que cap dels dos tingués previsió de marxar mai. Els homes no contribuïen a l'economia familiar, essent mantinguts per la seva mare septuagenària i la seva pensió, i tampoc "ajudaven en les feines domèstiques". Després d'intentar que marxessin parlant amb ells i explicant-los que aquesta situació no podia continuar així, i veient que no li feien cas, la mare va acudir a un jutjat i va exposar el seu cas. 

Després d'un llarg procés i que la sentència apuntés que la convivència podia estar fomentada "perquè els progenitors tenen l'obligació d'alimentar els fills", la jutgessa que instruïa el cas va arribar a la conclusió que, tenint en compte l'edat dels dos acusats, el fet que visquessin a casa de la mare "ja no era justificable, ja que els dos acusats són majors de 40 anys". Ara, els germans hauran d'abandonar el domicili familiar abans del pròxim 18 de desembre, data final que tenen per trobar un nou lloc on viure, sigui junts o per separat. 

A Itàlia, els fills abandonen la casa familiar passats els 30 

Segons un estudi dut a terme per l'Eurostat, l'Oficina Europea d'Estadística, l'any 2022, la mitjana d'edat a la qual els joves d'italians abandonen la llar familiar és als 30, la setena més alta de la Unió Europea. Per sobre estan Croàcia, amb 33,4 anys; Eslovàquia, amb 30,8 anys; Grècia, amb 30,7 anys; Bulgària i Espanya, tots dos amb 30,3 anys; i Malta, amb 30,1 anys. 

Per contra, els joves que marxen abans de casa dels pares són els finlandesos, als 21,3 anys, seguits pels suecs (21,4 anys), els danesos (21,7 anys) i els joves d'Estònia (22,7 anys). Doncs, la mitjana de tots els països que conformen la Unió Europa se situa en 26, 4 anys, una xifra que ha anat en augment els darrers anys i que, desgraciadament, continua a l'alçada. En concret, els països on més ha augmentat els darrers deu anys l'edat a la qual els joves s'independitzen són Croàcia, amb un augment d'1,8 anys; Grècia, un augment d'1,7; i Espanya, on ha pujat 1,6 anys.