Ningú no sap què fan ni a on van. L'estupefacció en els científics i zoòlegs s'ha convertit ja en preocupació: un manada de 15 elefants camina des de fa gairebé 50 dies sense rumb pels camps del sud de la Xina i deixen al seu pas cultius devastats i estructures fetes malbé.

"No tenim manera de saber on es dirigeixen"

A mitjans del mes de maig, aquesta bandada d'elefants asiàtics va sortir de la reserva de Xishuangbanna, una regió xinesa fronterera amb Laos i Myanmar, i es dirigeixen en direcció al nord.

Elefants Xina / Cedida

Elefants Xina / Cedida

Malgrat la intervenció de les autoritats amb camions i fins i tot aliments per incitar-los a què tornin a la reserva, els animals han seguit el seu camí, relata la BBC. Tot ha estat en va. A un grup d'elefants no se'l mou fàcilment.

"No tenim manera de saber on es dirigeixen", va assenyalar Chen Mingyong a CCTV, professor de la Universitat de Yunnan i especialista en l'estudi d'elefants salvatges.

"És comú que els elefants asiàtics migrin, però en el passat això ha estat principalment per buscar menjar dins del seu hàbitat. Un èxode cap al nord és bastant estrany", va agregar en professor, segons la mateixa font.

Una única teoria

No hi ha un ampli consens en cap de les hipòtesis que explica el succeït. Però existeix una teoria: Després dels esforços de conservació del govern xinès, la població d'elefants del país ha crescut en els últims anys. Tanmateix, l'àrea desforestada continua creixent, la qual cosa redueix l'hàbitat i el subministrament d'aliments per a aquests animals. És a dir, els elefants es mourien a la recerca de menjar. A més, el seu contacte amb els humans ha augmentat.

Precisament els humans de la zona són els que estan patint les conseqüències d'aquest èxode. Els cultius de les poblacions al pas de la manada queden devastats i hi ha psicosi i impotència entre els ciutadans. "Són intel·ligents. Quan van començar a creuar els límits de les reserves naturals i entrar en àrees més poblades, van trobar que els cultius eren més atractius que els boscos ", va dir Ahimsa Campos-Arceiz, investigadora principal del Jardí Botànic Tropical Xishuangbanna.