En pocs dies els Mossos d'Esquadra han desmantellat, com a mínim, tres plantacions d'interior de marihuana controlades per la màfia xinesa a la zona del Camp de Tarragona. Investigacions de les Unitats de Seguretat Ciutadana (USC) i de les Unitats d'Investigació (UI) han permès accedir a plantacions al polígon d'AgroReus, a la urbanització Blancafort, també a la capital del Baix Camp, i ahir, a Riudoms, també en una nau. Si bé no és novetat que els Mossos d'arreu de Catalunya facin cada dia entrades per desmuntar plantacions, el que sí que sobta, tot i que no és nou, és que s'hi trobin, a l'interior, jardiners xinesos. Persones de nacionalitat xinesa que s'encarreguen de vigilar les plantacions i de cuidar les plantes. 

Grups criminals xinesos de la marihuana forts a Tarragona

Ja no és un fet casual. Al Camp de Tarragona, els darrers dies, s'ha confirmat que la màfia xinesa ja té els dos peus al negoci de la marihuana. És rendible i les penes de presó són mínimes per aquest tipus de delictes contra la salut pública. Però l'entrada, i que aquest tipus de grups criminals xinesos es facin forts amb la marihuana, ha encès totes les alarmes als Mossos d'Esquadra. Tot el que envolta la marihuana ja és un greu problema de seguretat. La majoria d'incidents amb arma de foc, també els assassinats, de l'any 2023 a Catalunya estaven relacionats amb la droga, i, sobretot, amb la marihuana. Aquest any 2024 ja s'han registrat diversos tirotejos amb ferits amb el narcotràfic com a rerefons. 

Però els analistes dels Mossos creuen que si la màfia xinesa guanya pes amb el control del tràfic de marihuana i necessita també guanyar espai a les màfies albaneses que ja controlen el mercat, es pot iniciar una guerra territorial de final incert. Actualment, la majoria de detinguts que es fan a Catalunya en entrades en plantacions són de jardiners albanesos. Homes joves que arriben directament del seu país per estar en règim de clausura en plantacions, que els caps de les organitzacions controlen i vigilen també per càmeres per control remot. Quan els detenen o esgoten el temps prudencial d'estar a Catalunya, són tornats al seu país. Poden cobrar entre 2.000 i 3.000 euros al mes per vigilar les plantacions.

La màfia xinesa, molt més violenta

Tot i que no és el primer cop que els Mossos ataquen plantacions controlades per persones de nacionalitat xinesa; l'any 2021 van alliberar diverses persones que feia gairebé un any que estaven tancats, esclavitzats, en una plantació de marihuana, els investigadors de la policia catalana tenen menys analitzat aquest tipus de grups criminals xinesos que estan instal·lats a Catalunya. El que sí que tenen clar, per altres investigacions on hi ha persones d'aquesta nacionalitat implicades, és que es tracta de persones més obedients, que donen menys problemes als seus caps, però que poden ser molt més violents, si s'han d'enfrontar a grups rivals. Una escalada de violència, una guerra entre albanesos i xinesos, és, ara mateix, una preocupació per als Mossos d'Esquadra

El crim organitzat, amo i senyor del tràfic de marihuana actualment a casa nostra, té molts tentacles i sembla que, ara mateix, se n'hagi perdut el control. La majoria d'actuacions són gairebé reactives, per desmuntar plantacions després d'avisos ciutadans o d'investigacions en calent de les USC, i les investigacions a llarg termini, per escapçar les màfies instal·lades a Catalunya, encara no han donat fruits.