La Guàrdia Civil ha detingut i imputat una vintena de persones, totes de nacionalitat espanyola, per haver traficat durant anys amb brossa italiana, que transportaven en camions fins a Catalunya per enviar-la a plantes de reciclatge d’aquí, després de cobrar el servei a Itàlia i fer-ho aquí sense pagar les taxes corresponents. Els investigats, de diverses empreses del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, han quedat en llibertat; es tracta de persones sense antecedents. Els escorcolls es van fer a plantes de reciclatge i abocadors a Lleida, Constantí i Riba-roja d’Ebre, i també en un poble de Conca.
Els implicats havien cobrat més de 19 milions d’euros des de 2021 provinents d’empreses de tractament de residus italianes, que haurien contractat els seus serveis per desfer-se’n dels residus, que acabaven, de manera irregular, a Catalunya, en un entramat mafiós per generar beneficis de la brossa italiana. Les investigacions, realitzades per la Guàrdia Civil i, concretament, per agents del Seprona, van començar després de detectar-se l’entrada de residus a l’Estat amb documentació falsificada, que anaven directament a abocadors sense haver estat tractats prèviament. Les investigacions van permetre saber que una empresa amb seu a Castella-la Manxa, i connectada amb empreses de Catalunya, gestionava grans quantitats de brossa que importaven des d’Itàlia.
Cada any, 40.000 tones de brossa italiana
El Seprona de la Guàrdia Civil va poder acreditar que desenes de camions entraven a les instal·lacions de gestió de residus controlades per l’organització, però que, en lloc de sotmetre la càrrega a processos de valorització, era redirigida directament a abocadors. Des de 2021 es creu que l’entrada d’aquesta brossa il·legal a abocadors de Catalunya ha superat les 40.000 tones cada any. Les empreses italianes eren contractades per les autoritats d’allà per desfer-se’n de la brossa, però aquestes empreses, també investigades allà i en col·laboració amb l’Europol, encarregaven a les empreses espanyoles desfer-se’n. Es creu que l’organització criminal ha ingressat més de 19 milions d’euros en els darrers quatre anys.
Els líders d’aquesta organització criminal van crear unes empreses pantalla, fent creure que es feien processos amb la brossa vinguda d’Itàlia i que acabava aquí, tot i que en realitat era directament la brossa que sortia d’aquell país. Tot i que sobre el paper asseguraven que tot es feia d’acord amb la legislació vigent, era tot simulat i fals. D’aquesta manera, fins que han estat enxampats, es garantien que l’Agència de Residus de Catalunya expedís les autoritzacions necessàries, esquivant tota mena de requeriments o inspeccions. Cada dia s’enterraven en abocadors situats a Tarragona, Constantí i les Terres de l’Ebre tones de residus urbans de tota classe procedents d’Itàlia, incloent-hi residus perillosos i tòxics, la qual cosa pot causar danys als ecosistemes i a la salut de les poblacions veïnes, segons les investigacions de la Guàrdia Civil.
Un delicte que creix a tot Europa
Després dels escorcolls i de detenir i investigar un total de 22 persones a l’Estat espanyol, el jutjat de Tarragona que ha portat el cas ha ordenat el bloqueig dels immobles i comptes bancaris dels investigats que formen part del patrimoni obtingut mitjançant l’activitat il·legal, amb vista a una futura restitució del dany generat. Aquesta investigació ha confirmat un extrem que fa anys que la Unió Europea alerta sobre el creixement del tràfic de brossa. Aquest tipus de delinqüència creix a un ritme entre el 5% i el 7% anual, sent la quarta activitat delictiva més important del món, després del tràfic de drogues, la tracta de persones i la falsificació de productes.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!