Important operatiu de la Policia Administrativa dels Mossos d’Esquadra per desmantellar una trentena de locals -establiments de compra i venda d'or o locutoris- de Barcelona i d’altres sis municipis de l’àrea metropolitana que venien de manera il·legal loteria d’origen dominicà. Quan els Mossos van saber que s’estaven venent de manera il·legal aquesta loteria es va organitzar un dispositiu liderat per les Unitats Regionals de Policia Administrativa (URPA) de Barcelona i de les dues regions metropolitanes i es van escorcollar els 29 locals. Per fer-ho, per la dimensió de les regions de policia administrativa, es va comptar també amb la col·laboració d’agents de les unitats regionals de Tarragona i de Girona, si bé tots els escorcolls i inspeccions es van fer a l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell i Barcelona. A la capital de Catalunya les inspeccions es van fer també amb agents de la Guàrdia Urbana de la ciutat. 

Venda il·legal de loteria de la República Dominicana

Durant les inspeccions, segons ha explicat avui el cos dels Mossos d’Esquadra, es van intervenir nombroses butlletes de loteria dominicana, extractes de venda de loteria, documentació relacionada amb números premiats dels diferents sortejos i un total de 9.095,75 euros, provinents de la venda i comercialització il·legal d'aquesta loteria. No es tracta de loteria falsa, segons ha pogut saber ElCaso.cat, el que es feia, però, era la venda il·legal de loteria. Vendre aquest tipus de sortejos d’atzar necessiten les autoritzacions i el pagament dels corresponents impostos a la hisenda catalana i espanyola, un fet que els venedors d’aquesta loteria, que ells compraven per internet als seus països, i revenien de manera il·legal, no feien. 

 

En un parell d’establiments de l’Hospitalet de Llobregat els Mossos d’Esquadra també van detectar que s’oferien fer apostes esportives, també sense tenir-ne llicència ni autorització. Els agents de les diverses unitats de la policia administrativa que van explotar aquesta investigació han identificat dotze modalitats de loteria -Anguila Mañana / Tarde / Noche, la Primera, La Suerte, King Lottery Mañana, La Real, La Florida, New York Mañana / Noche, Loteka, Pale-, unes apostes d’atzar molt conegudes en aquests països, i que la diàspora dominicana vol seguir jugant, també a Catalunya. Els jugadors escullen un nombre determinat de números (del 0 al 99) i poden formalitzar apostes des d’un euro fins a cinc, segons l’establiment, i els premis anirien segons l’aposta fins a un màxim de 65 euros per euro apostat.

Multes de fins a 600.001 euros

Tot i que les inspeccions les van fer agents dels Mossos d’Esquadra, és la Direcció General de Tributs i Joc del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat qui té la capacitat sancionadora en aquestes, presumptes, infraccions sobre la llei del Joc de la Generalitat. Vendre loteria de manera il·legal és considerat una infracció molt greu, que pot arribar a comportar multes de fins als 601.000 euros.