Alerta per llops a l'Alt Empordà procedents del centre d'Europa. El llop ibèric continua la seva expansió cap al sud de la península Ibèrica mentre que els exemplars alpins baixen esporàdicament al Pirineu. De fet, ja es té constància de quatre mascles i una femella al nord gironí i, tot i que normalment marxen, en aquesta ocasió podria deixar una empremta important. La lloba ha matat disset cabres d'un ramat del municipi de Cistella, després de "fer-se amiga" d'un dels gossos que les havia de protegir. El pagès, d'altra banda, ha decidit electrificar el tancat i fa més d'un any que pateix aquest tipus d'atacs.

El pagès i propietari de la finca de Cistella, Francesc Barbany, ha explicat en una entrevista a Rac1 que la lloba que ha matat les disset cabres del seu ramat ho ha fet després de "fer-se amiga" d'un dels gossos que les havia de protegir. Però, com saben que es trata d'una lloba? L'afectat ha explicat que l'animal salvatge ataca directament a la jugular i, a més, l'han distingit a través de les càmeres de seguretat dels Agents Rurals com a tal. "És molt intel·ligent", ha assegurat el ramader, atès que la depredadora espera que quedi un grup endarrerit o bé que el pagès tanqui el bestiar a la nit per tornar a atacar.

Noves cries de gos-llop a Catalunya o només és amistat?

El problema, a més de matar part del ramat i ser una agressió constant des de fa un any, recau també en un dels dos gossos d'atura que té el pagès. Concretament, el de reserva, el qual passa moltes hores sense fer res i ha acabat fent-se amic de la lloba, per la qual cosa no impedeix que ataqui les cabres. Ara la pregunta seria si hi ha més que amistat entre els dos animals. El pagès, a l'entrevista de la ràdio citada, ha explicat que s'estan plantejant esterilitzar-lo per evitar l'encreuament amb la lloba que faria arribar una de les primeres ventades de gos-llop a Catalunya de les últimes dècades.

En qualsevol cas, el pagès ha explicat que s'ha vist obligat a prendre mesures. Entre altres, electrificar la tanca que guarda el ramat que té 180 cabres i posar collars amb geolocalització per tal de tenir controlats els animals més vulnerables del ramat. Actualment, a Catalunya s'han detectat quatre exemplars de mascle de llop i una femella, que és precisament aquesta de l'Alt Empordà. Es tracta de la primera femella que s'ha documentat des de 2008 de la subespècie de llop gris procedent dels Alps, atès que l'autòcton de la península, el llop ibèric, ara per ara, ha aconseguit recuperar-se i travessar el riu Duero i arribar, de moment, fins a Madrid, el nord de Càceres o l'Aragó amb poblacions també a Andalusia, tot i que a mitjans del segle XIX era present al nord català.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!