Walt Disney va ser un mite i s'ha convertit en una icona de l'animació i la forma de fer cinema. Com moltes figures de l'època als Estats Units amb molt èxit, la seva vida constituïa un camp d'incògnites que els mitjans es van encarregar d'omplir amb llegendes, fins i tot després de mort. De fet, aquesta és la història que ha perdurat al llarg dels anys, que assegura que el geni creador va ser criogenitzat i està congelat en espera que algú el curi del càncer de pulmó que va posar fi a la seva vida.
La llegenda sobre la mort de Walt Disney, al descobert
Tanmateix, res més lluny de la realitat, ja que després de la seva mort el 1966 a causa del càncer provocat pel tabac -el seu gran vici-, va ser incinerat i traslladat a la parcel·la familiar de la seva família en el Forest Lawn Memorial Park de Los Angeles. Els components del moment que van alimentar els rumors de la criogenització de Walt Disney va ser, en primer lloc, l'actitud de la seva família, que va intentar ocultar la mort del geni i després va demanar que no s'enviessin flors al cementiri.
La llegenda és, a més, víctima del moment, ja que eren els anys en què la tècnica de congelació estava en fase preliminar i era un dels temes més populars de la dècada dels 60 als Estats Units. A més, els mateixos empleats de Disney, amb l'ajuda d'algunes revistes, van convertir el mite en una realitat i van ajudar que s'estengués per tot el món. Que l'artista havia estat congelat després de morir i que quan la ciència avancés prou per curar-lo el càncer, podrien ressuscitar-lo. Avui dia tan sols ressusciten les cintes VHS de les seves pel·lícules, que es venen per preus astronòmics a Wallapop.
Què és la criogenització i com es fa?
Encara que el cas de Walt Disney no és real, la criogenització com a fenomen científic sí que ho va ser i ho continua sent, sobretot als Estats Units. Conservar els morts a baixes temperatures el temps necessari fins que els avenços mèdics donin amb el tractament i els revisquin és una teoria que ve de lluny, però que va començar a establir-se com a real en la dècada en què Disney va morir, en els 60 del segle passat. Va ser llavors quan van sorgir fundacions sobre això com la Cryonics Society de Nova York, la CSNY, que es va estendre a Michigan, CSM i a Califòrnia, CSC, entre d'altres.
Els primers anys van ser una autèntica sensació, encara que un escàndol el 1979 va provocar una crisi que va frenar l'expansió d'aquesta pràctica: nou cossos que estaven en la CSC van ser trobats en un cementiri, descongelats anys enrere sense consentiment, per la reducció de fons. A més de la mala reputació, el director de la fundació va ser denunciat i durant anys van romandre amb un perfil baix i dissimulat.
Actualitat i vitrificació: viure mort per sempre
Igualment, en l'actualitat, l'empresa Turó Life Extension Fundation continua funcionant amb aquesta meta, però amb un procés diferent. En lloc de congelar amb nitrogen líquid i injectar conservants als cadàvers, que en més d'una ocasió va suposar una destrossa seguida d'un escàndol, duen a terme el que es coneix com a vitrificació, ja que congelar el cos i que es formi gel deteriora els teixits del pacient. Aquest mètode pretén fer realitat el seu somni, descrit al seu propi web: "La mort és un procés, no un interruptor d'encesa i aturada".
La vitrificació consisteix, tal com el seu nom indica, a transformar les substàncies en una espècie de vidre sòlid, que ha de començar com més aviat millor després de la mort. A vegades, de fet, els empleats de la companyia acompanyen els pacients durant les seves últimes hores per poder ser el més ràpid que es pugui. Després de la mort legal i, en primer lloc, se subministren en sang medicaments protectors, es refreda la persona en un bany d'aigua gelada i la seva sang es reemplaça amb una solució de preservació d'òrgans.
Al final, el pacient es refreda a -196 °C, que vol dir que es crioconserva en estat sòlid, presumptament al marge de la descomposició durant milers d'anys i amb l'esperança que en el futur puguin salvar-lo. De moment, no obstant això, els laboratoris només emmagatzemen i conserven persones, però no poden determinar si tornaran a la vida.