La sorpresa d’una dona de Palència va ser majúscula quan va comprar un paquet de llaminadures pel seu fill i en obrir-lo va trobar entre els dolços un tros de paper. Es tractava d’una carta firmada per un intern d’una presó de Bèlgica. Era un intent desesperat de demanar ajuda per ser repatriat.

La carta en qüestió va començar el seu recorregut a la presó d'Andenne, situada al sud del país. Es tracta d'un centre penitenciari que té convenis amb empreses externes per a donar treball als reclosos als tallers de producció que té la mateixa presó. Una d'aquestes empreses és Candy Pack Belgium, encarregada d'empaquetar llaminadures que després es venen a supermercats de tot el món, com ara l'alemanya Aldi. Les autoritats especulen que l'intern ha pogut ficar la nota en una de les bosses que empaquetava, i així és com ha arribat a una de les sucursals d'Aldi a Palència i, finalment, a mans de la dona que la va trobar.

L'SOS de 3.000 reclosos

L'home va escriure la carta en francès i a ordinador. En ella detalla la situació en la que es troben ell i altres 3.000 reclosos que volen ser repatriats, ja que els estrangers de les presons belgues estan sotmesos a una "discriminació molt forta". "És una tortura psicològica i un tipus d'esclavisme modern", afegia. A la nota també explica que actualment té obert el vuitè procediment amb els tribunals, i assegura que totes les seves demandes són rebutjades pel Tribunal d'Apel·lació de Penes belga.

Caroline Simonis, portaveu de l'empresa Candy Pack Belgium, ha explicat a EFE que és el primer cop que passa una cosa similar, i que no tenen constància que hi hagi més notes ocultes dins les bosses de llaminadures. El pres no va mencionar el seu nom en cap moment, tot i que la carta està firmada, i s'està tractant d'esbrinar la seva identitat.