El dimecres sis de desembre era festa, però un grup de lladres, tots de nacionalitat xilena, van cometre l’error que va permetre iniciar una investigació als Mossos d’Esquadra que ha permès detenir-los i que dos d’ells ingressin a presó. Aquell dia van assaltar una casa de les Franqueses del Vallès. Aquell dia no van ser detinguts, però un veí va apuntar la placa de matrícula d’aquell cotxe, un SUV de color vermell. Només amb aquella matrícula, poc s’hi hauria pogut fer, però els investigadors de la Unitat d’Investigació (UI) de la comissaria de Granollers (Vallès Oriental), que van assumir aquell cas, van tenir un cop de sort

La policia basca va aturar el mateix vehicle quan acabaven de robar en una altra casa al País Basc i els van detenir. Van quedar en llibertat amb càrrecs i sabent que ara la policia tenia els seus noms i el cotxe, el van tornar i en van agafar un altre. Però la informació ja havia arribat als Mossos, que van poder saber, o intuir, qui eren els lladres que el dia de la Constitució havien entrat en un xalet de les Franqueses. Aquí neix el cas Car Red, de cotxe vermell, i això permet estirar el fil. I fins avui. 

Els Mossos d’Esquadra van iniciar una investigació que va anar podent situar els lladres, que tenien una gran mobilitat per tot Catalunya i també per l’estranger, amb visites fugaces a MilàParís i Zurich o a la Catalunya Nord. Els investigats havien entrat el mes de novembre al nostre país, aprofitant un visat de turista, que els permet ser aquí durant 90 dies. No tenien permís de treball ni de residència. Els lladres, que formaven un grup criminal, havien arribat a canviar tretze vegades de vehicle i quatre de casa -vivien llogant habitacions- per complicar la feina de la policia. També havien aconseguit un desinhibidor que feien servir per desactivar les alarmes de les cases, sempre xalets en urbanitzacions, que assaltaven. Els investigadors de la UI de Granollers creuen que feien entre un i tres robatoris al dia.

Assaltaven xalets i amagaven els objectes en un traster

No seleccionaven amb massa precisió les cases i s’emportaven tot el que podien; sobretot, joies i diners, si bé també s’ha intervingut roba de marca. Aprofitaven el migdia -és habitual amb lladres xilens, els georgians ho fan més de cara al vespre i nit, per exemple- per entrar i després anaven fins al magatzem, un traster a l’Hospitalet de Llobregat, a amagar els objectes. Els que podien, els venien i feien transferències, gairebé diàries, al seu país. Els Mossos d’Esquadra estan encara analitzant totes les dades recollides per saber quants diners van poder alçar i enviar a Xile. 

photo1707483429 (1)
Imatge de l'arma de foc real que tenien els lladres xilens detinguts pels Mossos d'Esquadra / GRS

I els Mossos, que estan segurs que han participat en més de 30 robatoris, sobretot als dos Vallès, Maresme i també a la regió metropolitana Sud, creien que volien marxar de Catalunya en pocs dies, per instal·lar-se en un altre lloc. Per evitar que marxessin, el passat 6 de febrer es va decidir explotar el cas. Quan els investigadors els van detectar que havien tornat de la Catalunya Nord de fer diversos robatoris, i quan anaven en direcció a l’Hospitalet de Llobregat a deixar objectes al traster, van decidir aturar-los al mig del carrer i van ser detinguts. Al vehicle van detenir quatre persones i la cinquena va ser detinguda en un pis de Barcelona, on vivien. 

Els integrants d’aquest grup anaven variant, no sempre eren els mateixos, i algun cop s’havien barallat entre ells per repartir-se el botí. En l’escorcoll del vehicle, del traster i també dels pisos van localitzar un gran nombre d’objectes robats. Entre altres, una estatueta de la Mare de Déu de Montserrat, un lingot d’or valorat en 6.000 euros i també diversos rellotges, si bé els dos de més valor, dos Omega, eren els que portaven els lladres quan van ser detinguts, que poden valer més de 5.000 euros. Tot i que no les portaven a sobre, els Mossos també han recuperat dues armes de foc. Una detonadora i una real, de calibre 22. També s’ha trobat munició d’arma de 9 mm, però no s’ha localitzat. 

Dos dels lladres, a presó

Aquesta investigació que s’emmarca en el Pla Oikos del comissari Sergi Pla, a la regió Metropolitana Nord, contra el robatori en pisos i cases, ha acabat amb l’ingrés a presó de dos dels lladres, dels dos que els Mossos tenien més proves contra ells i que podien acreditar la seva participació en deu assalts. Els altres, un d’ells només feia deu dies que era aquí, s’haurà d’aclarir la seva participació en tots els robatoris. Amb tot, però, els tres que han quedat en llibertat s’han quedat sense passaport i no poden sortir, suposadament, de l’Estat. 

photo1707483429 (2)
Entre el botí recuperat hi ha diversos rellotges, dos d'ells, els de més valor, els portaven els lladres detinguts / GRS

Tots els detinguts eren de nacionalitat xilena i actuaven de manera organitzada, però sense dependència d'altres organitzacions o sota el comandament d’altres compatriotes seus. Segons la primera fase d’aquesta investigació, les escoltes telefòniques fetes pels agents de la Unitat d’Investigació de Granollers han detectat que el seu únic motiu per ser aquí a Catalunya era per robar i que tenien intenció de marxar, a la zona Schengen, per seguir-ho fent, i evitar ser enxampats si aquí ja havien aixecat la llebre. Part de les diligències que queden ara per fer és poder aclarir tots els diners que van poder aconseguir venent els objectes robats i quants, via transferències, van fer sortir de l’Estat. La investigació, asseguren els caps de la unitat -s’ha fet amb agents del grup de Patrimoni de la Unitat d’Investigació, però amb la col·laboració dels altres grups per l’envergadura del cas- encara no s’ha tancat, s’està fent recerca de més víctimes per poder relacionar els lladres amb més robatoris quan siguin jutjats.