Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han explotat aquest matí una investigació que, si tot va com es preveu, permetre detenir a diverses persones, lladres professionals, que el passat mes d'octubre van assaltar la botiga de subhastes Lamas Bolaño de Barcelona, al carrer de Rosselló, i es van emportar gairebé un milió d'euros en objectes de valor.

Des de primera hora del matí efectius de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra i agents de la Policia Nacional espanyola estan fent entrades i escorcolls en diversos punts, a Barcelona i també en altres llocs d'Espanya, per detenir els presumptes autors d'aquest robatori de la matinada del 12 al 13 d'octubre de 2020.

Operació policial en marxa per detenir els lladres de Lamas Bolaño

Les entrades i escorcolls, que derivaran, segons fonts policials, amb diverses detencions, s'estan fent en diversos punts. Oficialment, els Mossos d'Esquadra, com és costum, s'ha limitat a informar només de l'operatiu amb una piulada sense més informació. Fonts no oficials han explicat que l'operatiu d'aquest dimecres està relacionat amb el robatori a Lamas Bolaño de final de 2020 i que els objectius de la policia catalana són lladres molt especialitzats en robatoris.

Els lladres que avui podran ser detinguts van investigar a fons com accedir a la cambra cuirassada d'aquest establiment de subhastes. Sabien que arribar fins a l'interior de les oficines centrals de Lamas Bolaño i entrar fins a la cambra els podria reportar un botí milionari. I així va ser.

caja fuerte joyeria

Imatge d'arxiu d'una caixa forta amb l'ús de llança tèrmica / ElCaso.cat

Lladres molt professionals

Després d'analitzar la situació, i segons les investigacions policials a les quals ha tingut accés ElCaso.cat, els lladres van accedir a l'interior de la botiga amb l'ús d'una llança tèrmica i després van pujar a la planta on hi havia la cambra blindada i, també amb aquesta eina, van obrir-la. Segons van denunciar des de l'empresa, el botí era d'un milió d'euros, entre joies i altres objectes de valor que havien estat adquirits per aquesta empresa que es dedica a les subhastes. Abans fins i tot van buidar també una caixa forta que hi havia al costat d'aquesta cambra cuirassada.

La manera com els lladres van poder assaltar la botiga i com van arribar fins a la zona més sensible de l'establiment va fer pensar als investigadors dels Mossos d'Esquadra que no estaven davant d'uns lladres normals i corrents. Investigant els fets la policia catalana també va saber que els lladres van poder desactivar els sistemes d'alarma i deixar sense funcionament les càmeres de seguretat de la botiga, un fet que els va permetre poder estar-se molta estona a l'interior de l'establiment buidant les diverses caixes fortes i emportant-se el material d'alt valor.

El 12 d'octubre van buidar la botiga

La policia creu que els lladres havien investigat a fons com accedir i quin material s'hi podien trobar i van aprofitar el cap de setmana del 10 i 11 d'octubre, amb el dia 12, que és festiu, per poder dur a terme el seu pla. Ara mesos després, sembla que la policia els ha localitzat i els ha pogut caçar. De moment, ha transcendit que s'han fet quatre detingut però no la nacionalitat de la banda, que era itinerant, i que també tenia ramificacions a Madrid.