Cinc detinguts per gairebé una vintena de robatorisjoieries i immobiliàries de Catalunya. Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional, en una operació conjunta, han desarticulat una banda que assaltava establiments per tot el país mitjançant el procediment del butró i, a més, tenien una de les seus centrals a Leganés, a Madrid, on han arrestat dues persones. Han pogut robar, en els casos investigats, un total de 700.000 euros. Segons ha pogut saber ElCaso.cat, els cinc arrestats tenen nacionalitat espanyola i unes edats compreses entre els 32 i 44 anys. La investigació es va iniciar arran d'un robatori amb força molt especialitzat en Barcelona en el qual, amb la tècnica de l'oxitall, van rebentar tres caixes fortes i es van emportar joies valorades en més de 280.000 euros, així com diners en efectiu. Les primeres indagacions van permetre als Mossos confirmar que era una organització establerta entre Madrid i Barcelona, tot i que els robatoris es produïen per un gran nombre de municipis de la costa del nostre país.

Una hora amb cotxe, conflictes en altres punts de la ciutat i milers d'euros robats a Catalunya

El fet de trobar-se repartida entre Barcelona i Madrid va propiciar el desenvolupament d'una operació conjunta entre Policia Nacional i els especialistes en multireincidents dels Mossos d'Esquadra. La investigació va confirmar un total de disset robatoris a Barcelona, Badalona, Tarragona, Palamós, Cambrils, Rubí, Esplugues de Llobregat, Platja d'Aro i Sant Antoni de Calonge. Els assalts sempre es produïen en horari nocturn per no aixecar sospites i poder eludir qualsevol investigació, adoptant àmplies mesures de seguretat i vigilància. Tot i que, segons han explicat fonts policials a ElCaso.cat, provocaven una falsa distracció, incidents, a l'altra punta de la ciutat, perquè els Mossos anessin al lloc incorrecte. Així, doncs, quin era el modus operandi d'aquesta banda?

 

El capo de la banda, conegut com a Zoe, és un històric en aquest tipus d'assalts especialitzats, segons han explicat fonts properes al cas a aquest mitjà. Primer anava a la joieria i mirava els comerços adjacents, mentre feia voltes amb el cotxe per Barcelona, per exemple, sense rumb aparent per si el seguien. A més, es feien passar per clients o per comercials de Movistar per fer l'anàlisi de l'espai i saber per on poder entrar i trobar les debilitats de l'establiment, per fer-ho més fàcil. Si veien que els podien descobrir no dubtaven a encarar-se amb qualsevol i es mostraven bastant agressius, fins i tot si es pensava que qui el seguia eren policies. En alguns dels assalts investigats pels Mossos fins i tot havien fer una ocupació d'un local del costat per poder accedir amb més facilitat al seu objectiu.

Aquesta era la fase principal que culminava en un cop amb milers d'euros robats tan en efectiu com en joies. Però també exercien una tasca prèvia de documentació i captació d'informació, per saber quin tipus de caixa forta havien d'obrir o quines podien ser les complicacions. La majoria de vegades, atès que estaven especialitzats en això, utilitzaven eines com els bufadors d'oxitall, per a la caixa forta, i inhibidors de freqüència, perquè no saltés l'alarma. Els robatoris es van intensificar en un moment donat, arribant a cinc atracaments en només 24 hores a Catalunya. Tot i que l'habitual és que les operacions fossin llargues i intenses, treballant per desvalisar joieries i immobiliàries durant més de cinc hores si era necessari.

Cinc detinguts a Catalunya i Madrid: tres d'ells, a la presó

Finalment, després d'una llarga investigació, els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional van dissenyar un operatiu conjunt que va culminar amb la detenció de tres membres de la banda a les entrades de les localitats catalanes de Granollers, Parets del Vallès i Sant Andreu de la Barca, i dos més a la ciutat madrilenya de Leganés. També es va realitzar una entrada en un taller mecànic de Parla. En qualsevol cas, en els diferents escorcolls es van intervenir 160.000 euros, set cotxes, un equip complet d'oxitall, un inhibidor de freqüències i diverses eines que utilitzaven en els robatoris.

Els arrestats pertanyien al nucli dur de l'organització i van passar a disposició judicial aquest 28 de gener acusats de pertinença a grup criminal, blanqueig de capitals, robatori de vehicle i falsedat documental. Tres han ingressat a la presó i s'estima que el perjudici econòmic que han causat durant les seves activitats és d'uns 700.000 euros. En una joieria de Tarragona els lladres van aconseguir sostreure joies per valor de 350.000 euros, fet que va repercutir directament en el futur de l’activitat comercial de l’establiment, segons detallen fonts dels Mossos d'Esquadra.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!