Detingudes vuit persones a Bondy, prop de París, per la seva relació amb una estafa milionària a Barcelona. Els arrestats, presumptament, van participar en l'engany a un venedor d'un diamant valorat entre 7 i 15 milions d'euros a Barcelona fa més d'un any. En l'operació hi ha participat els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Policia Judicial francesa. Els estafadors van enganyar al venedor amb el conegut mètode del Rip Deal, que consisteix a mostrar una solvència econòmica que en realitat no existeix per generar confiança en les víctimes.

La investigació, segons ha informat avui la policia catalana, es va iniciar el gener de 2020 quan els Mossos d'Esquadra van tenir coneixement de la sostracció a Barcelona d'un diamant valorat entre 7 i 15 milions d'euros.

Diamant

Imatge del diamant que van robar els lladres a Barcelona / CME

Segons la víctima, els autors van simular estar interessats a comprar el diamant, però posteriorment van dur a terme una maniobra de distracció que els va permetre fer el canvi de la caixa que contenia la peça original per una altra a l'interior de la qual no hi havia res.

Enxampats per les empremtes dactilars

La investigació dels Mossos d'Esquadra va permetre identificar l'autora material del robatori, que simulava ser experta en diamants i la seva parella, les empremtes dactilars de la qual es van poder recuperar de la caixa, que van ser localitzats a Besançon, a l'est de França. També al tercer investigat, que va simular ser el comprador i que va resultar ser el punt de connexió entre les investigacions de Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional espanyola.

Ordre Europea per a investigar l'organització criminal

Davant d'aquests fets i davant la sospita que les tres persones formarien part d'una organització criminal dedicada a cometre aquesta tipologia d'estafa arreu d'Europa, es va establir un equip d'investigació conjunta entre els cossos policials. D'aquesta manera el juny de 2020 es va instar a l'autoritat judicial espanyola a l'emissió d'una Ordre Europea de Recerca dirigida a les autoritats franceses amb la finalitat de poder investigar als identificats com a autors del furt del diamant a Barcelona.

Maleta oro

La policia va trobar empremtes dels lladres en una de les maletes que van fer servir per l'intercanvi del diamant / Cedida

En l'Ordre Europea de Recerca, els policies van sol·licitar intervencions telefòniques a França, gràcies a les quals es va poder comprovar que els autors del furt a Barcelona formaven part d'una organització criminal dedicada, entre altres activitats, a cometre estafes pel mètode del Rip Deal a tot Europa.

Més estafes per Europa

L'equip de Mossos, Policia Nacional espanyola i la policia francesa va permetre relacionat els investigats amb més delictes, com una estafa comesa a la ciutat suïssa de Zuric el 31 de juliol de 2020, on a un col·leccionista de vehicles antics li van robar la suma de 200.000 francs suïssos en bitllets de 1.000 francs, o el furt d'un diamant de 101 quirats valorat en 4,5 milions d'euros, també pel mètode del Rip Deal, comès en un hotel de la localitat francesa de Cannes el 7 d'agost de 2020.

Detectats a València per una nova estafa

El 15 d'octubre de 2020 membres de l'organització es van desplaçar a València amb intenció de cometre una altra estafa pel mateix mètode, encara que finalment no es va produir, ja que no es va fer la trobada entre la víctima i els investigats.

Durant la investigació es va tenir coneixement de diversos intents de vendre els diamants sostrets, així com d'un possible viatge a Dubai també amb la intenció de vendre'n un. Totes aquestes gestions dels investigats van resultar no tenir èxit. La recerca va demostrar l'existència d'una organització molt professional.

Operatiu que va impedir la venda d'un dels diamants sostrets

Recentment, i davant la sospita que pogués produir-se una cita amb la finalitat de vendre un dels diamants sostrets es va dur a terme un operatiu policial per part de la Policia Judicial francesa. El dispositiu va possibilitar que es fessin diversos escorcolls domiciliaris i detencions en diverses localitats de França.

En un dels escorcolls s'hi va trobar una maleta rosa similar en tots els aspectes a la utilitzada durant el robatori del diamant a Cannes, així com sobres que contenien trossos de paper en forma de bitllets de banc (facsímils), dels que s'utilitzen normalment per a la pràctica d'estafes pel mètode del Rip Deal.

Organització desmantellada

A més de les vuit detencions i dels tres escorcolls domiciliaris, aquesta intervenció policial conjunta ha comportat la intervenció de 10.000 euros en efectiu, dos certificats de joies, documentació relacionada amb la compra d'un habitatge a Romania, una lupa dedicada a l'ús de joieria i una memòria USB que permetia l'accés i les transaccions en una cartera de criptomonedes, a més de la maleta utilitzada durant el robatori de Cannes i el sobre amb els trossos de paper en forma de bitllets.